VIDEO Primarul de Timișoara: Atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată
Full Article 4 minutes read

VIDEO Primarul de Timișoara: Atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR) a reacţionat, pe 21 ianuarie, la criticile apărute în spațiul public față de premiul oferit Maiei Sandu la Timişoara. Într-o adresare publicată pe Facebook, Fritz a precizat că suma de 30 000 de euro nu a fost virată şi că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca președinta Republicii Moldova să fie prima laureată.

Dominic Fritz spune că oraşul Timişoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe a Rusiei cu ştirea că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit un premiu dotat cu 30.000 de euro. Fritz a subliniat că acest lucru vine după ce Maia Sandu a fost critică la adresa Rusiei, în discursul de la Timişoara, notează news.ro.

Dominic Fritz: „Timişoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei şi vreau să vă povestesc cum s-a întâmplat asta şi de ce e important pentru noi. Deci Maia Sandu a venit la Timişoara acum o săptămână să primească un premiu pe care l-am înfiinţat ca municipiul Timişoara, premiul Timişoara pentru Valori Europene.

A venit în Timişoara, a ţinut un speech în care a fost foarte critică la adresa Rusiei, a spus foarte clar că este o ameninţare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut ruşii în Republica Moldova şi cumva cu acest premiu am vrut să subliniem că timişorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova şi imediat au sărit ruşii în sus, au publicat o poză cum înmânez acest premiu Maiei Sandu, au început să o atace pentru că a acceptat acest premiu şi imediat au apărut şi în diferite publicaţii media tot felul de discuţii, pentru că premiul este dotat cu 30.000 de euro cum sunt dealtfel foarte multe premii de acest gen, de anvergură, sunt dotate cu sume de bani tocmai ca să arate mai mult decât o diplomă, nu cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare”.

VIDEO Primarul de Timișoara: Atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată

Edilul din Timişoara a precizat că banii cu care este dotat premiul primit de Maia Sandu nu au fost viraţi.

Dominic Fritz: „Noi încă nu am virat aceşti bani, dar deja sunt discuţii şi Maia Sandu şi pentru asta este atacată şi e pentru mine toată discuţia asta şi mai ales atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană, încă nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniţă, în Ucraina şi faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate faţă de Maia Sandu şi faţă de Republica Moldova, doar îmi confirmă că Timişoara este pe drumul cel bun, că Timişoara în continuare se luptă cu cine trebuie, că Timişoara arată că este curajoasă şi că nu a uitat valorile sale de libertate şi de democraţie pentru care au murit oamenii aici în Revoluţie”.

Pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, care vine însoțit de 30 de mii de euro.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat pe 17 ianuarie la emisiunea Rezoomat la Rlive TV că legislația nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu.

Pe 18 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotisan-Sotnic, a precizat pentru NewsMaker că administrația prezidențială a expediat un demers către Centrul Național Anticorupție  în care a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro. Aceasta a adăugat că, din punctul de vedere al instituției, astfel de premii nu reprezintă un cadou.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: