VIDEO „Rusia oferă gratuit gaz Tiraspolului de mai mulți ani”. Vasnețov l-a informat pe Krasnoselski despre declarațiile lui Putin
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Rusia oferă gratuit gaz Tiraspolului de mai mulți ani”. Vasnețov l-a informat pe Krasnoselski despre declarațiile lui Putin

Liderul regiunii separatiste transnistrene Vadim Krasnoselski a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov. La discuție a fost prezent și Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabile de „relații externe”. Potrivit reprezentanților de la Tiraspol s-a pus în discuție poziția regiunii transnistrene în contextul situației din regiune, dar și subiectul crizei energetice. La fel, cei trei au vorbit despre declarațiile președintelui rus că Rusia „furnizează gaz de fapt gratuit regiunii transnistrene timp de mai mulți ani”. 

Krasnoselski a subliniat despre importanța unor astfel de întâlniri, se arată într-o declarație a liderului regiunii. El i-a mai spus oficialului rus că discuția are ca scop „menținerea păcii și securității în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, dar și în întreaga regiune”. Krasnoselski a descris poziția transnistreană ca fiind pașnică.

Așa numitul lider de la Tiraspol i-a mai spus lui Vasnețov că se discută posibilitatea organizării unei întâlniri informale a participanților din formatul „5+2”. Se menționează că în această chestiune, Krasnoselski a fost interesat de poziția ambasadorului rus.

Sursa precizează că Vasnețov a declarat că salută utilizarea oricăror platforme în procesul de negociere. „Nu ar trebui să existe înlocuiri ale formatului „5+2″. Acesta este formatul principal al negocierilor între regiunea transnistreană și Moldova”, a subliniat la rândul său Krasnoselski.

A fost discutat și subiectul crizei energetice. „Evenimentele de săptămâna trecută sunt un pas important”, a declarat Krasnoselski. La rândul său, Vasnețov a spus că situația actuală „se află în atenția conducerii politice de vârf a Federației Ruse”, menționând despre discuția lui Vladimir Putin cu Consiliul pentru Dezvoltare și Drepturile Omului.

De menționat că ieri președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia „furnizează gaz de fapt gratuit regiunii transnistrene timp de mai mulți ani”. „Dar în ultima vreme, din moment ce gazul trece prin teritoriul Moldovei, acolo apar probleme. Pentru că Moldova are propriile dificultăți, iar dificultățile sunt mari – noi vedem – în sfera economică și socială”, a comunicat Putin.

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu anunța că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Oficialul mai declara că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Potrivit lui Andrei Spînu, cantitatea pentru decembrie este de aproximativ 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari. „Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a informat ministrul.

Pe 4 decembrie, Spînu a precizat că obligația de a achita cele 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. „Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Dacă este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept, Spînu a comunicat: „Da, este”. „Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic”, a precizat Spînu.

Ulterior, Tiraspolul a venit cu unele precizări după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei cu MGRES. Ministrul nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol Serghei Obolonic a spus că urmare a noii decizii, va fi reluată activitatea Uzinei Metalurgice și a celei de Ciment. Totuși, reprezentanții regiunii transnistrene au menționat că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz sunt „insuficiente”. „Va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire”, a comunicat Tiraspolul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: