Максим Андреев, NewsMaker

„Este totuși o cantitate mică”. Tiraspolul, despre cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi 

Tiraspolul a venit cu unele precizări după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei cu MGRES. Ministrul nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol Serghei Obolonic spune că urmare a noii decizii, va fi reluată activitatea Uzinei Metalurgice și a celei de Ciment. Totuși, reprezentanții regiunii transnistrene spun că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz sunt „insuficiente”. „Va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire”, comunică Tiraspolul. 

Obolonic spune că datorită contractului va fi asigurată securitatea sistemului energetic în regiunea transnistreană. „Nu vor fi întreruperi de curent”, precizează el, potrivit novostipmr.com.

La fel, așa-zisul ministru spune că este planificată reluarea lucrărilor Uzinei Metalurgice și celei de Ciment, la fel apa caldă consumatorilor va fi furnizată non-stop, iar troleibuzele vor putea circula în regim normal.

„Este important ca populația să trateze resursele energetice foarte rațional și atent pentru că deși am primit toți cei 5,7 milioane de metri cubi de gaz, ținând cont de exportul de energie electrică, aceasta este totuși o cantitate mică, insuficientă”, menționează Obolonic.

„Prin urmare, desigur, va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire, precum și modalități de a distribui rațional resursele disponibile de gaz și electricitatea generată”, a conchis reprezentantul Tiraspolului.

***

Pe 3 decembrie, vicepremierul Andrei Spînu anunța că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Oficialul mai declara că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Potrivit lui Andrei Spînu, cantitatea pentru decembrie este de aproximativ 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari. „Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a informat ministrul.

Pe 4 decembrie, Spînu a precizat că obligația de a achita cele 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. „Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Dacă este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept, Spînu a comunicat: „Da, este”. „Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic”, a precizat Spînu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: