„Este totuși o cantitate mică”. Tiraspolul, despre cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi 
Full Article 3 minutes read

„Este totuși o cantitate mică”. Tiraspolul, despre cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi 

Tiraspolul a venit cu unele precizări după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei cu MGRES. Ministrul nerecunoscut al Economiei de la Tiraspol Serghei Obolonic spune că urmare a noii decizii, va fi reluată activitatea Uzinei Metalurgice și a celei de Ciment. Totuși, reprezentanții regiunii transnistrene spun că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz sunt „insuficiente”. „Va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire”, comunică Tiraspolul. 

Obolonic spune că datorită contractului va fi asigurată securitatea sistemului energetic în regiunea transnistreană. „Nu vor fi întreruperi de curent”, precizează el, potrivit novostipmr.com.

La fel, așa-zisul ministru spune că este planificată reluarea lucrărilor Uzinei Metalurgice și celei de Ciment, la fel apa caldă consumatorilor va fi furnizată non-stop, iar troleibuzele vor putea circula în regim normal.

„Este important ca populația să trateze resursele energetice foarte rațional și atent pentru că deși am primit toți cei 5,7 milioane de metri cubi de gaz, ținând cont de exportul de energie electrică, aceasta este totuși o cantitate mică, insuficientă”, menționează Obolonic.

„Prin urmare, desigur, va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire, precum și modalități de a distribui rațional resursele disponibile de gaz și electricitatea generată”, a conchis reprezentantul Tiraspolului.

***

Pe 3 decembrie, vicepremierul Andrei Spînu anunța că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Oficialul mai declara că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Potrivit lui Andrei Spînu, cantitatea pentru decembrie este de aproximativ 204 mii de MW, iar prețul este de 73 de dolari. „Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES”, a informat ministrul.

Pe 4 decembrie, Spînu a precizat că obligația de a achita cele 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. „Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Dacă este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept, Spînu a comunicat: „Da, este”. „Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic”, a precizat Spînu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: