VIDEO Un angajat ASD, pus sub acuzare în dosarul „Leova-Bumbăta”. Iachimovschi: „Acest drum ne costă foarte scump”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Un angajat ASD, pus sub acuzare în dosarul „Leova-Bumbăta”. Iachimovschi: „Acest drum ne costă foarte scump”

Procuratura Anticorupție (PA) a pus sub acuzare un angajat de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) în dosarul penal privind costurile de executare și lucrările pentru construcția drumului Leova-Bumbăta în această săptămână. Precizarea a fost făcută de șeful adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, în cadrul ediției din 21 mai a emisiunii „Rezoomat” de la RLive. Iachimovschi a evitat să spună dacă în cauza penală sunt cercetați doar reprezentanți ASD sau și persoane cu funcții mai înalte, menționând doar că Procuratura Anticorupție are „mai multe versiuni de investigații”.

Săptămâna aceasta o persoană a fost spusă spre învinuire în acest dosar (dosarul penal „Leova-Bumbăta” – n. r.). Da, este de la Administrația de Stat a Drumurilor. N-am să dau catalogări de corupție. Am să spun că drumul acesta ne costă foarte scump. Și noi încercăm să vedem dacă este o normalitate un astfel de preț sau este ceva ieșit din comun”, a declarat Octavian Iachimovschi.

Întrebat dacă PA investighează doar reprezentanții ASD în acest dosar sau și persoane „mai sus puse”, Iachimovschi a spus: „Avem mai multe versiuni de investigații. Este o investigație destul de complicată de fapt”, a precizat Octavian Iachimovschi.

Amintim că, în decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală privind „abuz în serviciu”, în care sunt vizați  factori de decizie ai Administrației de Stat a Drumurilor. Dosarul se referă la verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta, servicii estimate la peste 250 mln lei.

Potrivit legii, dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă până peste 117 mii lei sau până la 7 ani de închisoare.

***

Anterior, în cadrul unei emsiuni televizate, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a criticat PA pentru investigarea costurilor de construcție pentru drumul „Leova-Bumbăta”, declaraând că insttituția are „lucruri mult mai grave” de care să se ocupe. Ministrul a spus că are „toată încrederea” în directorul general interimar al ASD Sergiu Bejan și este sigur că nu a făcut nimic ilegal.

Iar pe 3 mai, pentru „a asigura transparență”, Andrei Spînu a publicat documentele privind construcția drumului respectiv. Potrivit lui, actele publicate sunt „toate documentele” care au stat la baza realizării proiectului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: