VIDEO Un nou soi de nuci cu miez roșu, dezvoltat în Republica Moldova cu sprijinul specialiștilor din România 
Full Article 2 minutes read

VIDEO Un nou soi de nuci cu miez roșu, dezvoltat în Republica Moldova cu sprijinul specialiștilor din România 

Rubin, un soi de nuc cu miezul roșu, a fost omologat în România și este în curs de omologare în Republica Moldova. Noul soi de nucifere, potrivit Agrointeligența, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești din Republica Moldova, în colaborare cu Patru Agro România, a fost omologat și înregistrat în Catalogul Soiurilor de Plante din statul român.

Rubin are un aspect deosebit: miezul nucilor are tegumentul roșiatic, rubiniu, iar nucii sunt mai rezistenți la boli și dăunători, comunică sursa.

Creatorul nucului cu miez roșu – de fapt, cu miez învelit în tegument roșu – este tânărul Oleg Tîrsînă din Republica Moldova, director tehnic în cadrul Pepiniera Voinești din Voinescu, raionul Hâncești.

Rubin este un soi identificat în 2017 în flora spontană din România. „Astfel de varietăți mai există în lume, nu este prima de acest gen, sunt chiar soiuri omologate în mai multe țări din Europa, în Statele Unite ale Americii”, a menționat Tîrsînă.

„În România, soiul Rubin îl dezvoltăm împreună cu Patru Agro care este partenerul Pepinierei Voinești, iar în Republica Moldova am depus o cerere de omologare cu o jumătate de an în urmă”, a menționat pomicultorul.

Noul soi de nuc Rubin este unul rezistent, care nu are nevoie de lucrări speciale pentru plantare, iar puterea sa mare de adaptare îl face să poată fi cultivat în sistem bio, a explicat Tîrsînă.

Schema de plantare pentru nucul cu miez roșu poate fi cea tradițională, cu o distanță de plantare de 8 metri între rânduri și 8 metri între pomi sau 10 metri, pentru solurile mult mai bogate, fertile, unde dezvoltarea este mai rapidă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: