VIDEO Zelenski, mesaj emoționant pentru liderii UE, reuniți la Bruxelles: Nu ne trădați încrederea în Europa
Full Article 3 minutes read

VIDEO Zelenski, mesaj emoționant pentru liderii UE, reuniți la Bruxelles: Nu ne trădați încrederea în Europa

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, le-a cerut liderilor Uniunii Europene, reuniți la un summitul de două zile la Bruxelles, în care se va decide inclusiv soarta de mai departe a Moldovei și a Ucrainei pe calea aderării la UE, să nu trădeze credința în Europa. Declarația a fost făcută prin intermediul unei videoconferințe, în cadrul reuniunii șefilor de state și guverne din țările UE, care urmează să decidă, inclusiv, acordarea a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, invadată în 2022 de Rusia, scrie Politica Stranî.

„Această zi va rămâne în istorie. Fie că este bună sau rea pentru noi, istoria va înregistra totul. Fiecare cuvânt, fiecare pas, fiecare acțiune și inacțiune. Cine a luptat și pentru ce. Este foarte important ca Europa să nu cadă în indecizie. Nimeni nu vrea ca Europa să fie considerată nesigură sau incapabilă să ia decizii pe care ea însăși le-a pregătit”, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

În opinia sa, Ucraina și-a făcut temele pentru aderare.

„Vorbim despre soluția promisă. Și nu am auzit niciun contraargument, de ce nu realiza planul agreat de toată Europa. ​Anul trecut, Ucraina a primit recomandări clare cum să meargă mai departe. Am adoptat legile cheie. Voi toți, subliniez, toți știți foarte bine că ne-am îndeplinit toate obligațiile”, a mai spus președintele Ucrainei.

El le-a cerut liderilor europeni să-și țină promisiunile.

„Vă rog un singur lucru astăzi – nu trădați oamenii și credința lor în Europa. ​Dacă nimeni nu crede în Europa, ce va ajuta Uniunea Europeană să supraviețuiască? Oamenii din Europa nu vor vedea niciun beneficiu dacă Moscova primește un permis de la Bruxelles sub forma unui răspuns negativ cu privire la Ucraina. Probabil că Putin va folosi asta împotriva dvs. personal și împotriva întregii Europe. Nu-i oferiți această primă și singură victorie a anului. Europa trebuie să câștige, acordurile trebuie respectate, iar cuvintele trebuie să conteze”, a conchis Zelenski.

În același timp, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că Ucraina nu va considera drept „sfârșitul lumii” un posibil veto din partea Ungariei pentru aderarea Ucrainei la UE. „Am fi dezamăgiți. Dar nu va fi sfârșitul lumii”, a spus el.

Menționăm că reuniunea Consiliului European, la care se va discuta o serie de subiecte legate de securitate, bugetul, dar și extinderea Uniunii Europene, a început pe 14 decembrie, la Bruxelles. Liderii celor 27 de state membre UE ar urma să decidă în cele două zile de dezbateri inclusiv asupra deschiderii negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina, precum și oferirea statutului de țară candidată Georgiei. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au cerut sprijin pentru Moldova și Ucraina, la începutul reuniunii. Detalii – AICI. La rândul său, premierul ungar Viktor Orban, considerat un apropiat al lui Putin, a declarat că „nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”. Orban susține că Ucraina nu a îndeplinit condițiile prealabile pentru negocieri privind aderarea la UE – condiție obligatorie pentru începerea negocierilor de aderare. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: