Ucraina, fără șanse la Consiliul European? Orban: „Nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea la UE”
Full Article 2 minutes read

Ucraina, fără șanse la Consiliul European? Orban: „Nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea la UE”

Nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, consideră premierul ungar Viktor Orban. Oficialul a făcut declarația la sosirea la reuniunea de două zile a Consiliului European de la Bruxelles, unde va fi decisă soarta de mai departe a Moldovei și a Ucrainei în drumul către UE. Orban susține că Ucraina nu a îndeplinit condițiile prealabile pentru negocieri privind aderarea la UE, relatează The Guardian, citat de Digi24.

„Extinderea nu este o chestiune teoretică. Extinderea este un proces bazat pe merite, detaliat din punct de vedere juridic, care are condiții prealabile. Nu există niciun motiv pentru a negocia acum aderarea Ucrainei. Nici măcar să nu se negocieze”, a spus Orban.

„Am stabilit șapte condiții și, chiar și din evaluarea Comisiei Europene, trei din cele șapte nu au fost îndeplinite. Condițiile nu au fost stabilite de Ungaria, ci de Comisia Europeană. Șapte puncte, care sunt publice. Condițiile sunt condiții. Fondurile pentru Ucraina pe termen scurt sunt deja în buget. Dacă dorim să acordăm fonduri pe termen mai lung și mai mulți bani, trebuie să discutăm în afara bugetului. Suntem gata pentru asta”, a adăugat el, potrivit sursei citate.

Viktor Orban este considerat un apropiat al lui Putin. Săptămâna trecută, el a cerut retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene celor două decizii referitoare la sprijinul bugetar pentru Kiev şi la deschiderea negocierilor de aderare la UE. „UE este aproape să facă o eroare teribilă şi trebuie să împiedicăm acest lucru chiar dacă ceilalți 26 de membri au o altă opinie”, a insistat Orban, care a pledat pentru „un parteneriat strategic” între UE şi Ucraina mai degrabă decât pentru o aderare. Poziția sa rămâne neschimbată chiar dacă Comisia Europeană a decis să deblocheze aproximativ 10 miliarde de euro ce fuseseră suspendate din cauza încălcărilor statului de drept în Ungaria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: