Vila din Geneva a familiei Plahotniuc rămâne sub sechestru. Soția oligarhului – învinuită de complicitate la spălare de bani
Full Article 4 minutes read

Vila din Geneva a familiei Plahotniuc rămâne sub sechestru. Soția oligarhului – învinuită de complicitate la spălare de bani

Vila din Geneva a familiei Plahotniuc rămâne sub sechestru. Decizia a fost luată, pe 29 august, de Tribunalul Penal Federal din Elveția. Înainte de aceasta, o persoană juridică (beneficiar efectiv fiind Vladimir Plahotniuc) a cerut anularea ordinului din martie 2023, prin care s-a ordonat blocarea în registrul funciar a dreptului de înstrăinare a vilei. Precizările au fost făcute de Procuratura Anticorupție. Instituția de la Chișinău a mai spus că soția lui Vladimir Plahotniuc este învinuită de complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari. Chișinăul a expediat, în acest sens, o cerere de asistență juridică internațională către autoritățile elvețiene pentru audierea învinuitei. 

Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a anunțat, pe 24 septembrie, că Tribunalul Penal Federal din Elveția a menținut ordinul de înghețare în privința unei vile de lux din Geneva a familiei Plahotniuc.

Înainte de aceasta, în septembrie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis un mandat prin care a dispus autorizarea punerii sub sechestru a unui bun imobil din Elveția, a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc.

Bunul imobil din Geneva, o vilă de lux, a fost procurat în noiembrie 2012 cu prețul 25 200 000 CHF (peste 500 milioane MDL), iar sursa banilor pentru procurarea casei de locuit, a fost o companie înregistrată în Olanda, a cărui beneficiar efectiv a fost Vladimir Plahotniuc, cu multiple transferuri ulterioare. O sumă de 26 500 000 USD a fost transferată de la compania respectivă către un cont bancar în numele lui Vladimir Plahotniuc, ulterior fiind transferată aceeași sumă către un cont bancar în numele soției acestuia în aceeași zi. Următoarea zi, o sumă de 25 200 000 CHF a fost transferată către un cont bancar în numele unei persoane juridice, a cărui beneficiar este soția lui Vladimir Plahotniuc. În aceeași zi, suma de 25 200 000 CHF a fost transferată pentru achiziția vilei pe malul lacului Geneva”, au relatat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

În octombrie 2020, Procuratura Anticorupție a solicitat cooperarea Elveției în cadrul investigației „Frauda bancară” și anume aplicarea sechestrului asupra bunului menționat. În perioada 2020-2023, Procuratura Anticorupție a pus la dispoziția autorităților elvețiene toată informația necesară procedurii aplicării sechestrului.

La 31 martie 2023, Ministerul Public al Confederației Elvețiene a ordonat blocarea în registrul funciar a dreptului de înstrăinare a bunului menționat.

Însă, la 2 octombrie 2023, persoana juridică beneficiarul căreia este Vladimir Plahotniuc și care deține de iure dreptul de proprietate asupra vilei a depus un recurs împotriva deciziilor autorităților elvețiene, inclusiv solicitând anularea acestora și anularea ordinului de blocare, invocând încălcări ale drepturilor sale procedurale.

Astfel, la 29 august 2024, Tribunalul Penal Federal elvețian a constatat că toate măsurile luate de autoritățile elvețiene au fost în conformitate cu legislația și a menținut blocarea în registrul funciar al bunului imobil vila din Geneva, respingând recursul ca fiind inadmisibil.

De menționat, ca în cauză penală pe care a fost solicitat aplicarea sechestrului față de vila respectivă, în privința soției lui Vladimir Plahotniuc, a fost emisă ordonanță de punere sub învinuire, incriminându-i-se complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari, comisă în interesul unei organizații criminale, în consecință fiind expediată o cerere de asistență juridică internațională către autoritățile elvețiene pentru a aduce la cunoștință și audierea învinuitei”, au evidențiat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

***

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În octombrie 2022, Vladimir Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească, fără să o facă însă oficial nici până astăzi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: