Istock

Vitezomanii, obligați să facă școala auto din nou? Soluțiile Nataliei Gavrilița pentru micșorarea numărului de accidente

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat îngrijorată de creșterea numărului de accidente rutiere soldate cu decese în Republica Moldova. Prim-ministra propune să fie înăsprite pedepsele pentru șoferii care încalcă regulamentul circulației rutiere. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de Guvern din 11 ianuarie. 

„Am văzut cu toți în ultimele zile că au loc îngrijorător de multe accidente rutiere grave, care se soldează cu decese, mai ales pe trecerile de pietoni. Domnule Diaconu ce putem face ca să evităm pe viitor aceste tragedii umane? Eu știu că Ministerul de Interne în această perioadă de sărbători are anumite filtre de poliție, depistează șoferii care au consumat alcool. Dar, înțeleg că măsurile tehnice nu au efectul dorit și sunt necesare schimbări a comportamentului și a obișnuințelor oamenilor de a conduce un automobil. Este vorba despre viteză, dar și de anumite condiții pe intersecțiile mai problematice. Poate este oportun să înăsprim legislația pentru șoferii cu prea multă adrenalină, care își permit să crească viteza, inclusiv până la privarea de permis și obligația de a trece din nou școala auto pentru obținerea unui nou permis la orice încălcare de viteză, chiar dacă nu este cu anumite consecințe la moment”, a propus Natalia Gavrilița.

În replică, Serghei Diaconu a confirmat că numărul persoanelor lovite pe trecerile de pietoni a crescut de la 10 la 15, doar în luna ianuarie, două dintre care s-au soldat cu decese.

„Același lucru se atestă și în afara trecerilor de pietoni. Dacă anul trecut am avut trei tamponări cu trei persoane traumatizate, anul acesta avem deja opt cazuri înregistrate cu nouă persoane traumatizate. S-a pregătit din partea Guvernului un pachet legislativ, a fost trimis și trecut în prima lectură în Parlament. Acolo este prevăzut inclusiv înăsprirea sancțiunilor pentru persoanele care nu cedează la trecerea de pietoni”, a adăugat Diaconu.

Totodată, secretarul general al ministerului susține că a trimis o scrisoare la Parlament pentru a urgenta proiectul în acest sens.

Amintim că pe 15 iulie Guvernul a aprobat o serie din modificări la Codul penal, Codul contravențional, Legea privind siguranța traficului rutier, Legea privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope, precum și la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

În urma acestor ajustări, va fi asigurată responsabilizarea conducătorilor mijloacelor de transport, creșterea nivelului de siguranță a traficului rutier, reducerea numărului de accidente rutiere și sporirea siguranței cetățenilor Republicii Moldova în trafic și pe drumurile naționale. Astfel vor fi excluse sancțiunile complementare sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul, care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice. De asemenea, va fi introdusă sancțiunea contravențională sub formă de avertisment (opțiune pe lângă amendă) pentru nerespectarea marcajului rutier de către conducătorii mijloacelor de transport.

Totodată, vor fi introduse sancțiuni mai aspre pentru conducătorii, care încalcă frecvent și repetitiv regulamentul circulației rutiere. În acest sens:

– va fi suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile, pentru conducătorii care vor depăși limita vitezei de circulație, mai mult de 40 km/h, stabilită pentru un anumit sector de drum, precum și în cazurile în care aplicarea sancțiunii contravenționale principale condiționează acumularea a 15 puncte de penalizare, drept oferit direct agentului constatator (Poliție).

– se va institui răspunderea contravențională a proprietarului mijlocului de transport, în cazul în care, la expirarea termenului de 60 de zile lucrătoare de la recepționarea solicitării Poliției, acesta refuză sau se eschivează de a comunica identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului, implicat în comiterea unei contravenții în domeniul circulației rutiere.

– nu va fi permisă înmatricularea și inspecția tehnică periodică a vehiculelor, dacă acestea au în istoric încălcări, iar executarea sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale este activă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: