Vitezomanii, obligați să facă școala auto din nou? Soluțiile Nataliei Gavrilița pentru micșorarea numărului de accidente
Full Article 4 minutes read

Vitezomanii, obligați să facă școala auto din nou? Soluțiile Nataliei Gavrilița pentru micșorarea numărului de accidente

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat îngrijorată de creșterea numărului de accidente rutiere soldate cu decese în Republica Moldova. Prim-ministra propune să fie înăsprite pedepsele pentru șoferii care încalcă regulamentul circulației rutiere. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de Guvern din 11 ianuarie. 

„Am văzut cu toți în ultimele zile că au loc îngrijorător de multe accidente rutiere grave, care se soldează cu decese, mai ales pe trecerile de pietoni. Domnule Diaconu ce putem face ca să evităm pe viitor aceste tragedii umane? Eu știu că Ministerul de Interne în această perioadă de sărbători are anumite filtre de poliție, depistează șoferii care au consumat alcool. Dar, înțeleg că măsurile tehnice nu au efectul dorit și sunt necesare schimbări a comportamentului și a obișnuințelor oamenilor de a conduce un automobil. Este vorba despre viteză, dar și de anumite condiții pe intersecțiile mai problematice. Poate este oportun să înăsprim legislația pentru șoferii cu prea multă adrenalină, care își permit să crească viteza, inclusiv până la privarea de permis și obligația de a trece din nou școala auto pentru obținerea unui nou permis la orice încălcare de viteză, chiar dacă nu este cu anumite consecințe la moment”, a propus Natalia Gavrilița.

În replică, Serghei Diaconu a confirmat că numărul persoanelor lovite pe trecerile de pietoni a crescut de la 10 la 15, doar în luna ianuarie, două dintre care s-au soldat cu decese.

„Același lucru se atestă și în afara trecerilor de pietoni. Dacă anul trecut am avut trei tamponări cu trei persoane traumatizate, anul acesta avem deja opt cazuri înregistrate cu nouă persoane traumatizate. S-a pregătit din partea Guvernului un pachet legislativ, a fost trimis și trecut în prima lectură în Parlament. Acolo este prevăzut inclusiv înăsprirea sancțiunilor pentru persoanele care nu cedează la trecerea de pietoni”, a adăugat Diaconu.

Totodată, secretarul general al ministerului susține că a trimis o scrisoare la Parlament pentru a urgenta proiectul în acest sens.

Amintim că pe 15 iulie Guvernul a aprobat o serie din modificări la Codul penal, Codul contravențional, Legea privind siguranța traficului rutier, Legea privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope, precum și la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

În urma acestor ajustări, va fi asigurată responsabilizarea conducătorilor mijloacelor de transport, creșterea nivelului de siguranță a traficului rutier, reducerea numărului de accidente rutiere și sporirea siguranței cetățenilor Republicii Moldova în trafic și pe drumurile naționale. Astfel vor fi excluse sancțiunile complementare sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul, care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice. De asemenea, va fi introdusă sancțiunea contravențională sub formă de avertisment (opțiune pe lângă amendă) pentru nerespectarea marcajului rutier de către conducătorii mijloacelor de transport.

Totodată, vor fi introduse sancțiuni mai aspre pentru conducătorii, care încalcă frecvent și repetitiv regulamentul circulației rutiere. În acest sens:

– va fi suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile, pentru conducătorii care vor depăși limita vitezei de circulație, mai mult de 40 km/h, stabilită pentru un anumit sector de drum, precum și în cazurile în care aplicarea sancțiunii contravenționale principale condiționează acumularea a 15 puncte de penalizare, drept oferit direct agentului constatator (Poliție).

– se va institui răspunderea contravențională a proprietarului mijlocului de transport, în cazul în care, la expirarea termenului de 60 de zile lucrătoare de la recepționarea solicitării Poliției, acesta refuză sau se eschivează de a comunica identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului, implicat în comiterea unei contravenții în domeniul circulației rutiere.

– nu va fi permisă înmatricularea și inspecția tehnică periodică a vehiculelor, dacă acestea au în istoric încălcări, iar executarea sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale este activă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: