Vladimir Bolea, despre numirea sa în funcție, discuții din ajunul învestirii și prioritățile în mandatul de ministru al Agriculturii

Noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, a participat pentru prima dată la o emisiune televizată de când ocupă această funcție. Oficialul a vorbit despre numirea sa în această postură, dar și despre obiectivele pe care și le-a propus. Bolea susține că discuțiile privind ocuparea fotoliului de șef la MAIA  au durat o săptămână și a negat că fostul ministru Viorel Gherciu a aflat despre această decizie în timp de venea la serviciu.

În această săptămână au fost discuții foarte scurte. Mai mult discuțiile au fost în jurul orei, dar cred că ora 8 este foarte ok pentru începutul unei zile de muncă, pentru agricultori, în general, este o oră târzie. Eu nu am văzut nicio problemă în jurul acelei ore 8 despre care s-a vorbit mai mult. Am preluat acest mandat și și vreau să spun că este o dimensiune foarte cunoscută pentru mine. Sunt de 3 ani deputat pe dimensiunea agriculturii”, a precizat Bolea.

El a mai spus că a acceptat repede funcția de ministru la MAIA.

Era nevoie de fortificare, de preluare din mers a lucrurilor, să mergem mai departe, recolta este în toi, problemele agricultorilor sunt foarte mari. Noi suntem într-o regiune lovită de o mulțime de crize și astăzi avem și criza depozitării, și criza prețurilor cerealiere”, a declarat Vladimir Bolea.

Cu referire la afirmațiile lui Viorel Gherciu, precum că a aflat în drum spre muncă despre această decizie, Bolea a negat.

Nu este adevărat. Eu am avut cu el o relație foarte ok. Am avut o conlucrare și colaborare foarte bună. El a fost informat din câte știu eu. A fost o comunicare între el și doamna prim-ministru. Eu nu am văzut acolo nici un fel de probleme”, a accentuat ministrul MAIA.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a punctat și câteva din prioritățile sale din acest mandat.

Pentru agricultorii din Republica Moldova este extrem de important de stabilit relații pentru că de fiecare dată se vorbește despre niște monopoluri pe intern și noi avem 5 sau 6 companii mari care se ocupă de exporturi în mod prioritar din Republica Moldova. Ceea ce înseamnă că ei acum cumpără și fac export datorită faptului că au acces la piața din Ucraina, unde ucrainenii vând, din păcate, la niște prețuri derizorii ca să-și poată scoate niște bani. Lucrul acesta îi face pe ai noștri necompetitivi cu prețurile. Una dintre sarcini este ca eu să reușesc să-i pun în legătură directă cu piețele. Tot din același motiv, producătorii noștri de cereale nu au reușit să-și vândă stocurile de floarea soarelui. Trebuie să facem o analiză ca să vedem care sunt suprafețele noastre de depozitare”, a afirmat Vladimir Bolea.

În privința măsurilor care trebuie întreprinse în cazul secetei cu care se confruntă Moldova, oficialul a precizat că unica soluție viabilă este sistemul de irigare sau ploaia.

Din acest considerent vom elabora și modul de subvenționare. În Republica Moldova subvenționarea vine post investiții. Noi vom împărți investiția pe faze determinante”, susține ministrul.

Amintim că Vladimir Bolea a fost numit pe 8 iulie în funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Tăburceanu a precizat că Viorel Gherciu nu a demisionat, ci a fost revocat din funcție de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, care i-a retras încredere. Ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu recunoaște că decizia privind revocarea sa din funcție l-a luat prin surprindere.

Viorel Gherciu a precizat că a avut o discuție, în seara de 7 iulie, cu premierul Natalia Gavrilița și a fost anunțat că decizia va fi făcută publică a doua zi, la prima oră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: