Vladimir Zelenski nu exclude că Putin ar putea primi o invitație la următorul Summit pentru pace în Ucraina
Full Article 2 minutes read

Vladimir Zelenski nu exclude că Putin ar putea primi o invitație la următorul Summit pentru pace în Ucraina

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski nu exclude faptul că omologul său rus Vladimir Putin va primi o invitație la următorul summit pentru pace în Ucraina. Precizarea a fost făcută într-un interviu pentru Bloomberg, care a fost publicat în seara de 3 iulie. 

Vladimir Zelenski a declarat că dacă Rusia și Ucraina vor reuși să găsească o modalitate de a se așeza la masa de negocieri, nu se așteaptă ca Putin să fie implicat în acestea „în viitorul apropiat”, deoarece crede că președintele rus este „prea speriat să vină”. În același timp, liderul de la Kiev nu a exclus faptul că Putin va primi o invitație la următorul summit pentru pace.

Acesta a spus că, pentru ca războiul să „se încheie în mod corect pentru Ucraina și pentru lume”, SUA și China ar trebui să „lase deoparte diferențele” și să acționeze împreună ca mediatori. Vladimir Zelenski a declarat că Beijingul ar trebui să joace un „rol serios” în soluționarea războiului, deoarece Rusia este foarte dependentă de piața chineză de exporturi.

Amintim că, pe 15 și 16 iunie, în Elveția, a avut loc primul Summit pentru pace în Ucraina. Acesta a fost inițiat de Ucraina pentru a discuta „Formula de pace” a lui Vladimir Zelenski – un plan din 10 puncte, care, potrivit Kievului, trebuie îndeplinite pentru a pune capăt războiului. Doar trei puncte ale inițiativei au fost discutate la summit: securitatea nucleară, securitatea alimentară, precum și schimbul de prizonieri și returnarea copiilor ucraineni deportați ilegal în Rusia. Liderii a peste 90 de țări și organizații au participat la eveniment. Rusia nu a fost invitată, iar China nu a dat curs invitației. După summit, Zelenski a anunțat că în câteva luni va avea loc o nouă ediție a summit-ului pentru pace. Într-o reacție la eveniment, Kremlinul a declarat că rezultatul summit-ului pentru pace „tinde spre zero”.

***

Ucraina a fost invadată de armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, pe 24 februarie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: