Vlah critică referendumul propus de Sandu. Dar propune o întrebare suplimentară pentru cetățeni
Full Article 2 minutes read

Vlah critică referendumul propus de Sandu. Dar propune o întrebare suplimentară pentru cetățeni

Deși critică referendumul propus de președinta Maia Sandu privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), lidera Platformei „Moldova”, fosta bașcană Irina Vlah, îi solicită Parlamentului și șefei statului să mai includă o întrebare pentru cetățeni – privind neutralitatea țării. Vlah susține că referendumul trebuie să răspundă la „întrebările reale care preocupă cetățenii”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, pe 10 ianuarie.

Vlah susține că referendumul propus de președinta Maia Sandu „nu are nimic în comun cu votul pentru aderare la UE”. Din contra, spune ea, ar fi vorba „de o acțiune de PR”, finanțată din bugetul de stat. „Beneficiul pentru stat este aproape zero. (…) Astăzi, pentru Moldova, obiectivul de aderare la UE este unul îndepărtat, iar acțiunea președintei îndepărtează și mai mult Republica Moldova de UE”, a declarat Vlah.

Platforma „Moldova” consideră că referendumul, care urmează să fie organizat în toamna acestui an, ar trebui să ofere răspunsuri la „întrebările reale care preocupă cetățenii”.

„Prima dintre acestea se referă la statul constituțional privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Dezbaterile asupra acestei teme sunt mai actuale ca niciodată, în contextul războiului de la frontieră. (…) Solicităm Parlamentului și președintelui Republicii Moldova să includă în referendumul național subiectul confirmării  inviolabilității statutului de neutralitate al țării noastre”, a mai declarat Vlah.

***

Pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2023, deputații au votat în lectura a doua modificări la Codul electoral, care permit organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.

NM a analizat recent cât de justificat este acest exercițiu, ce spun experții independenți și cum s-au desfășurat plebiscitele privind aderarea la UE în alte țări. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: