Vlah, nemulțumită că „nu se investește” în studierea limbii române în Găgăuzia: Eu am învățat-o la 48 de ani, este foarte dificilă
Full Article 2 minutes read

Vlah, nemulțumită că „nu se investește” în studierea limbii române în Găgăuzia: Eu am învățat-o la 48 de ani, este foarte dificilă

Capacitatea tinerei generații de a învăța limba română depinde de programele educaționale finanțate de autorități. Declarația a fost făcută de bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, potrivit căreia în regiunea găgăuză există dorință de a învăță în limba română, însă statul nu încurajează prin finanțarea programelor de studii. Vlah a venit cu propriul exemplu de studiere a limbii române, menționând că a învățat-o la 48 de ani – „este o limbă foarte dificilă. De aceea, copiii trebuie să înceapă a învăța limba română de la 2-3 ani”. 

În cadrul unor dezbateri la IPN, Irina Vlah a menționat că unicul liceu cu predare în limba română din Comrat a devenit neîncăpător pentru copiii regiunii care-și doresc să învețe în română.

„Visul meu este ca în fiecare sat și oraș din Republica Moldova să fie câte o instituție de învățământ cu predare în limba română, alta cu predare în limba maternă, alta – în limba engleză. (…) În municipiul Comrat avem șapte licee și doar un liceu cu predare în limba română. În acest an în liceul cu predare în limba română avem 72 de copii în clasa întâi. Este mult, pentru că în anul 2015 în acest liceu în clasa întâi erau 12 elevi”, a spus Vlah.

Bașcanul a adăugat că „copiii acum învață pe holuri pentru că săli de clasă nu sunt”. „Dacă am fi avut mai multe școli cu predare în limba română, copiii și părinții ar fi luat mai des astfel de decizii. Asta depinde de autorități”, a menționat Vlah.

Irina Vlah a mai spus, potrivit sursei, că autoritățile centrale investesc puțin în domeniul învățământului din Republica Moldova: „Statul nu finanțează programe de studiere a limbii române, programe de studiere a limbii materne (găgăuze)”.

Vlah a venit cu propriul exemplu de studiere a limbii române.

„Eu am învățat limba română la 48 de ani, este o limbă foarte dificilă. De aceea, copiii trebuie să înceapă a învăța limba română de la 2-3 ani. Cu cât mai devreme învață limba română, cu atât vor comunica mai ușor în română. (…) Trebuie să avem capacitatea de a vorbi diferite limbi și de a fi toleranți unii față de alții”, a mai spus Irina Vlah.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: