Vlah susține că a fost „împiedicată” să se lanseze în campania electorală, la Naslavcea. Reacție: este zonă de frontieră 
Full Article 4 minutes read

Vlah susține că a fost „împiedicată” să se lanseze în campania electorală, la Naslavcea. Reacție: este zonă de frontieră 

Candidata la alegerile prezidențiale Irina Vlah s-a plâns că nu i s-a permis accesul la platforma de observație „Inima Nistrului”” din satul Naslavcea, raionul Ocnița. Acolo, Vlah intenționa să se lanseze în campania electorală. Ex-bașcana Găgăuziei a dat vina pe polițiști. Ultimii, în reacție, au numit acuzațiile Irinei Vlah drept „manipulatorii” și au declarat că nu au intervenit la fața locului. Poliția a îndemnat-o pe Vlah să-și argumenteze acuzațiile și să publice, în acest sens, video sau fotografii. Iar Poliția de Frontieră a explicat că zona, unde Vlah intenționa să se lanseze în campanie, este de frontieră. În această locație, au evidențiat polițiștii de frontieră, este permis accesul doar cu aviz prealabil. Regulile sunt valabile pentru persoanele care nu au viza de domiciliu în regiune. 

Declarația Irinei Vlah

Vlah a anunțat pe o rețea de socializare că intenționa să se lanseze în campania electorală, pe 29 septembrie – începând cu ora 11:00, în satul Naslavcea.

Candidata a adăugat că poliția nu i-ar permite ei și echipei sale să ajungă la locul evenimentului.

„Poliția nu ne permite accesul la locul evenimentului! Astăzi, în satul Naslavcea, este planificată lansarea oficială a campaniei mele pentru alegerile prezidențiale. Evenimentul trebuia să aibă loc la platforma de observație „Inima Nistrului””, a menționat candidata, adăugând că Maia Sandu „încearcă să împiedice lansarea campaniei” sale.

Reacția poliției 

Poliția Republicii Moldova a numit acuzațiile Irinei Vlah drept „nefondate, manipulatorii și de denigrare”.

„Poliția nu a intervenit și nu a avut comunicare cu persoanele aflate acolo. Mai mult, îndemnăm concurentul electoral să-și argumenteze acuzațiile, cel puțin prin publicarea unor secvențe video sau fotografii cu polițistul care se pretinde că „ar fi îngrădit desfășurarea evenimentului”. Solicităm actorilor politici să nu folosească nejustificat imaginea Poliției, să nu implice polițiștii în acțiuni politice și să nu denigreze instituția noastră pentru a obține dividende electorale”, au adăugat reprezentanții poliției.

Reacția Poliției de Frontieră 

Urmare a declarațiilor Irinei Vlah că nu i se permite să se lanseze la platforma de observație „Inima Nistrului” din satul Naslavcea, Poliția de Frontieră a declarat că „accesul în zona de frontieră este permis doar cu aviz prealabil”.

„De asemenea, persoanele care nu au viza de domiciliu în regiune trebuie să obțină un permis de acces. Este important ca toate documentele necesare să fie prezentate la timp pentru a evita orice inconveniențe. (…) Toți cetățenii sunt egali în fața legii și toate procedurile se aplică în mod egal. Respectarea legislației și a procedurilor este esențială pentru siguranța și ordinea în zona de frontieră”, au comunicat reprezentanții instituției de la frontieră.

Menționăm, pe site-ul Poliției de Frontieră este accesibilă lista localităţilor care se află în zona de frontieră, precum şi alte localităţi ale căror hotare se află în zona de frontieră. Tot aici sunt comunicate regulile specifice ale regimului frontierei de stat și detalii despre eliberarea permiselor de acces în zona de frontieră. Naslavcea se regăsește în lista localităților care se află în zona de frontieră.

***

Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). A câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducând autonomia găgăuză până în 2023.

După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română, și a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

În noiembrie 2023, Vlah a anunțat despre lansarea asociației obștești „Platforma Moldova”. Nu a oferit detalii despre membrii asociației și nici despre sursele de finanțare a acesteia. În același timp, fostul bașcan s-a adresat „către partidele de opoziție, indiferent de doctrină”, menționând că „a venit timpul să facem un front comun”. Detalii AICI.

În iulie 2024, Vlah a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale. Ea a menționat că va fi „candidat independent”. Detalii AICI.

Pe 21 septembrie, Vlah a fost înregistrată de către Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: