„Voi sesiza procuratura”. Litvinenco, despre hotărârea CtEDO prin care Moldova riscă să achite peste €3 mln unei companii din România
Full Article 2 minutes read

„Voi sesiza procuratura”. Litvinenco, despre hotărârea CtEDO prin care Moldova riscă să achite peste €3 mln unei companii din România

Un judecător moldovean a falsificat materialele unui dosar civil, pronunțând o hotărâre „arbitrară”. Constatarea a fost făcută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). O hotărâre în acest sens a fost publicată pe 11 octombrie. Astăzi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune că va sesiza procuratura pentru a investiga circumstanțele descrise de CtEDO în hotărâre. 

„CtEDO a descris în detaliu cum materialele unui dosar au fost manipulate, pentru a face posibilă adoptarea unei soluții judiciare în favoarea unei persoane. Ca urmare a acestui abuz, Republica Moldova riscă să achite despăgubiri de câteva milioane de euro”, susține ministru.

Interesant este, adaugă Litvinenco, că Hotărârea CtEDO a fost adoptată cu vot unanim. „Adică niciunul din cei 7 judecătorii ai CtEDO nu a avut dubii cu privire la textul hotărârii, ceea ce confirmă implicit cât de evident a fost abuzul. Având în vedere votul unanim în favoarea hotărârii, contestarea ei nu cred că are șanse de succes”, precizează oficialul moldovean.

„Voi sesiza de îndată procuratura în vederea investigării circumstanțelor descrise în hotărârea CtEDO și sper că această investigație va fi efectuată în mod prioritar”, comunică Litvinenco. „Sper că procurorii vor examina implicarea atât a fostului politician, cât și a tuturor judecătorilor care au adoptat hotărâri, dar și a altor persoane implicate. Anume aceștia și nu contribuabilii onești trebuie să plătească pentru daunele aduse”, a conchis oficialul moldovean.

Menționăm că ieri, CtEDO a pronunțat una din cele mai dure hotărâri – a precizat directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Vladislav Gribincea. CtEDO a constatat că un judecător moldovean a falsificat materialele unui dosar civil, pronunțând o hotărâre „arbitrară”. Astfel, Guvernul moldovenesc ar putea fi obligat să achite peste 3 milioane de euro daune materiale unei firme de construcții din România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: