Vom mânca mai puține prăjituri, biscuiți și fast food cu grăsimi trans. PAS pregătește un proiect de lege
Full Article 2 minutes read

Vom mânca mai puține prăjituri, biscuiți și fast food cu grăsimi trans. PAS pregătește un proiect de lege

Autoritățile moldovenești își propun să limiteze consumul de grăsimi trans și să eticheteze corespunzător produsele. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun. Parlamentarul a spus că un proiect în acest sens urmează a fi înregistrat până la sfârșitul lunii august. 

„Consumul de grăsimi trans este alături de consumul de tutun și alcool unul din factorii de risc cheie pentru un șir lung de boli-netransmisibile”, a scris Perciun pe Facebook, adăugând că acestea afectează sănătatea moldovenilor.

Deputatul a menționat că în Uniunea Europeană, din 2019, este obligatorie limitarea conținutului acestora și etichetarea corespunzătoare a produselor.

„La noi, reglementări privind conținutul lipsesc, iar etichetarea este facultativă. Planificăm să introducem aceleași norme și în Republica Moldova din iulie 2023”, a comunicat parlamentarul.

În acest sens, Perciun a spus că a discutat alături de ANSA, ANSP și unii producători locali (Franzeluța, Bucuria) normele propuse în proiect, care urmează a fi înregistrat până la sfârșitul lunii august.

„M-am bucurat să aud că în cazul exportatorilor aceștia deja se asigură că produsele lor nu conțin mai mult de 2g de grăsimi trans la 100g de produs. (…) Vom continua discuțiile cu business-ul pentru a oferi suficient timp pentru ajustarea proceselor tehnologice”, a conchis Perciun.

Potrivit sanoteca.md, grăsimile trans sunt considerate cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece au efecte devastatoare asupra organismului uman, prin faptul că cresc colesterolul rău din organism și îl reduc pe cel bun.

Sursa mai declară că alimentele în care se găsesc cel mai probabil grăsimi trans sunt: prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul de plăcinta sau pizza, chiflele pentru hamburgeri, margarina și smântâna vegetală pentru gătit, amestecuri de prăjituri, plăcinte și ciocolata instant, alimente prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, bucăți de pui pane etc.), snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde), semi-preparate congelate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: