europalibera.org

Vor avea sau nu discuții private? Zile numărate până la întâlnirea dintre Putin și Zelenski

Vladimir Putin și Vladimi Zelenski se vor întâlni în cadrul summitului de la Paris, pe tema soluţionării conflictului din Ucraina, însă nu este clar, deocamdată, dacă aceștia vor avea și discuții între patru ochi. În cadrul unei emisiuni televizate, consilierul lui Putin, Iurii Ușakov, a precizat că „liderii ar putea să discute în privat timp de 30 de minute sau de 1,5 ore, în funcție de situație”, informează The Bell.

„Într-un mod sau altul, Putin și Zelenski vor sta de vorbă. Este cu mult mai important decât întrunirea propriu-zisă”, este de părere secretarul de stat al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a mai spus că formatul întâlnirii va fi definitivat mai târziu.

Peskov a mai spus că întâlnirea va avea un caracter informativ, însă cei doi președinți trebuie să ia decizii concrete în privința mai multor probleme, în special cea legată de tranzitul de gaz.

Amintim că acordul dintre Kiev și Moscova privind tranzitul de gaz din Rusia expiră în data de 31 decembrie. Până în prezent, negocierile cu privire la o nouă înțelegere au eșuat.

Summitul de la Paris urmează să se desfășorare în data de 9 decembrie. Dacă întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc, va fi prima de acest fel de la învestirea lui Zelinski în calitate de președinte al Ucrainei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: