„Vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”. Avertizarea lui Ceban pentru agenții economici din industria alimentară
Full Article 4 minutes read

„Vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”. Avertizarea lui Ceban pentru agenții economici din industria alimentară

12 milioane lei este suma înaintată de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru cei de la SA „Apă-Canal Chișinău”. Aceasta după ce Inspectoratul ar fi luat probe, în luna septembrie curent, de la stația de epurare. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în data de 15 decembrie. Edilul a mai spus că deși probele au fost prelevate în septembrie, rezultatele au fost gata în luna decembrie „ca prin minune, atunci când s-au activat toate țintele asupra primăriei Chișinău”. În acest fel, primarul a anunțat că dacă cei de la Inspectorat nu-și anulează decizia, agenții economici mari din industria alimentară riscă să fie deconectați de la rețeaua de canalizare.

În cadrul unor declarații de presă, Ceban a spus că se întâmplă un „atac raider asupra întreprinderilor municipiului Chișinău, în special asupra SA „Apă-canal Chișinău”.

„12 milioane lei este suma înaintată de către Inspectorat pentru SA „Apă-Canal, deoarece ar fi luat probe în luna septembrie de la stația de epurare, iar ca prin minune probele analizei au fost gata tocmai în luna decembrie, atunci când s-au activat toate țintele asupra Primăriei Chișinău”, a declarat Ceban.

Edilul a mai spus că urmează să ia decizii cu privire la acțiunile Inspectoratului. „Dacă ei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu-și retrag și nu anulează jupuirea municipiului și, nemijlocit – „Apă-Canal”, de 12 milioane lei, care trebuie să fie achitați de către întreprindere pe motive absolut alogice, atunci declar public, de săptămâna viitoare – de luni, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”, a menționat Ceban.

„De ce spun „cei mari”? Deoarece anume de la aceste întreprinderi producătoare de vărsările în canalizarea publică au o concentrație sporită. Aceștia trebuiau să aibă stație de preepurare pe teritoriul său”, a adăugat primarul.

Tot el a spus că autoritățile urmează să-și asume consecințele în urma deciziei. „Vom începe cu întreprinderile strategice de stat, dacă nu vă retrageți prostiile pe care le-ați înaintat municipiului vă asumați absolut toate consecințele în acest sens”.

***

Amintim că și, în data de 9 decembrie, primarul capitalei acuza guvernarea de „tentativă de atac raider asupra unor întreprinderi din Chișinău”. Edilul atunci a anunțat că s-ar pretinde un prejudiciu de 12 mln de lei de la „Apă Canal Chișinău”, în gestiunea căreia se află stația de epurare, iar această sumă ar duce la falimentarea întreprinderii. Edilul a precizat că va fi creată o comisie internă la nivel municipal pentru a investiga cazul. De asemenea, Ceban anunța că autoritățile își rezervă dreptul de a ataca în judecată decizia „de falimentare a întreprinderii Apă Canal”.

După declarațiile primarului Ion Ceban, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, pentru Unimedia a explicat situația cu cele 12 milioane de lei aplicate drept amendă S.A. Apă Canal Chișinău și a calificat acuzațiile aduse drept „având un caracter eronat și fiind departe de adevăr”. Potrivit lui Ion Bulmaga, acțiunile Inspectoratului pentru Protecția Mediului au fost în conformitate cu legislația în vigoare și cu legea cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător, iar amenda a fost aplicată după un control la Stația de Epurare, din subordinea Apă Canal Chișinău, în urma căruia s-a depistat că apele râului Bîc sunt poluate cu salmonela.

„Apă Canal Chișinău, în afară de faptul că prezintă un management defectuos la Stația de Epurare în paralel contractează cu agenții economici care își desfășoară activitatea în mun. Chișinău și preiau de la aceștia ape uzate, cu un conținut de poluanți ridicat, asumându-și niște riscuri. Acest lucru a fost depistat în cadrul mai multor controale. Anterior a mai fost inițiat un dosar penal pe acest fapt, iar Procuratura s-a expus”, a declarat șeful Inspectoratului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: