„Vorbitorii de limbă rusă din această țară nu sunt în pericol”. Maia Sandu a comentat „îngrijorările” Moscovei
Full Article 3 minutes read

„Vorbitorii de limbă rusă din această țară nu sunt în pericol”. Maia Sandu a comentat „îngrijorările” Moscovei

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a dat asigurări că cetățenii vorbitori de limbă rusă sunt respectați în aceeași măsura ca și cei vorbitori de română, iar decizia de a tipări buletinele numai în limba de stat nu va constitui un impediment în exprimarea dreptului de vot. În ceea ce privește criticile aduse de Ministerul rus de Externe, șefa statului le-a calificat drept „tentative de destabilizare a situației în R. Moldova”.

Maia Sandu a menționat că nu urmărește declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de externe Maria Zaharova în adresa sa: „Nu mă interesează, nu citesc și nu am de ce să comentez declarațiile purtătoarei de cuvânt a MAE-ului rus. Amenințări au fost exprimate și anterior, nu suntem la prima experiență. Este modalitatea în care Moscova face politică externă”.

Președinta țării a precizat că autoritățile iau decizii suverane și fac ceea ce este bine pentru cetățeni.

Vorbitorii de limbă rusă din această țară nu sunt în pericol, ei sunt respectați la fel ca toți ceilalți cetățeni. Asta am promis: că îi vom respecta pe toți, că vom avea grijă de siguranța tuturor, că îi vom face tot ce putem pentru bunăstarea tuturor. Nu s-a schimbat nimic aici. Restul sunt acuzații false și tentative de destabilizare a situației în R. Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul ediției din 15 decembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vreau să vorbim despre democrație autentică. Nu vreau să ascult lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația”, a adăugat șefa statului cu referire la Moscova.

Cu privire la criticile deputaților Adunării Populare de la Comrat despre faptul că nu vor mai fi tipărite buletine de vot în limba rusă, șefa statului s-a arătat convinsă de faptul că membrii CEC au explicat toate procedurile: „Noi suntem o țară care crede în democrație. Am creat și vom crea toate condițiile pentru ca oamenii să își exprime liber votul. Nu se pune în pericol procesul electoral sau să se creeze impedimente pentru ca oamenii să poată să voteze”.

***

Amintim că, pe 8 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat noul Cod Electoral, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta a declarat că refuzul tipăririi buletinelor de vot în limba rusă va provoca încălcarea drepturilor vorbitorilor de rusă din Moldova, dar și relațiilor bilaterale dintre Chișinău și Moscova. La fel, ea a spus că Maia Sandu „și-a mințit alegătorii” în toamna anului 2020.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă a comentat „îngrijorările” . Diplomatul moldovean a dat asigurări că drepturile tuturor minorităților sunt respectate, întrucât Chișinăul respectă normele democratice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: