Voronin se plânge că două persoane care distribuiau pliante electorale ale comuniștilor au fost duse la poliție. Reacția IGP
Full Article 3 minutes read

Voronin se plânge că două persoane care distribuiau pliante electorale ale comuniștilor au fost duse la poliție. Reacția IGP

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a comunicat că două persoane care distribuiau pliante împotriva referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE, din partea formațiunii sale, au fost abordate de oamenii legii, duse la inspectoratul de poliție și eliberate câteva ore mai târziu, însă fără materialele electorale. Cazul s-a produs în Soroca. Liderul comuniștilor consideră că incidentul a avut loc la indicațiile conducerii țării, din cauză că PCRM pledează împotriva plebiscitului. Precizările au fost făcute într-o adresare către ambasadele străine din țara noastră și observatorii electorali acreditați, publicată în data de 26 septembrie. Contactată de NM, Diana Fetco, ofițer de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP), a declarat că mai mulți cetățeni au sesizat poliția că pliantele electorale ar fi împărțite în afara legii. Dacă acest lucru va fi demonstrat, persoanele vizate vor fi documentate. 

În adresarea sa, Vladimir Voronin susține că două persoane, din partea PCRM, care făceau agitație electorală împotriva referendumului constituțional în Soroca, distribuind pliante, au fost „înconjurați” de mai mulți oameni ai legii, apoi conduși la inspectoratul de poliție.

Una dintre cele două persoane, un bărbat în vârstă de 81 de ani, membru al PCRM, ar fi fost percheziționat și interogat într-un mod umilitor, iar polițiștii i-ar fi cerut să admită că făcea agitație electorală împotriva referendumul pentru remunerare financiară. Liderul comuniștilor a declarat că acestuia i-ar fi fost luat telefonul și banii pe care-i avea la el – circa 140 de lei.

Cele două persoane au fost eliberați peste câteva ore, însă pliantele nu le-au fost returnate.

Vladimir Voronin a precizat că oamenii legii le-au explicat oamenilor că au fost conduși la inspectorat fiindcă pliantele sunt ilegale. „Această absurditate a fost rezolvată printr-un simplu apel la tipografie, al cărei director a confirmat că tirajul a fost comandat oficial și plătit din contul corespunzător.  Mai ales că pe fiecare pliant sunt indicate datele de contact ale tipografiei”, a adăugat el.

Voronin consideră că, de fapt, cele două persoane ar fi fost abordate de poliție la indicația conducerii țării, din cauza conținutului pliantelor pe care le distribuiau. Politicianul a precizat că materialele ar fi dezvăluit esența plebiscitului, care, potrivit lui, ar fi „fraudulos și ilegal”.

Ce spune IGP

NM a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt IGP, Diana Fetco pentru un comentariu referitor la acest incident. Reprezentanta poliției a declarat: „Poliția a fost solicitată de cetățeni despre repartizarea unor materiale cu caracter electoral în afara legii. Dacă se va confirma acest lucru, persoanele vor fi documentate. Precizez că procesul de documentare aparține agentului constatator, care este independent în acțiuni, fără imixtiune din partea altor autorități”.

***

Referendumul constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se vor desfășura alegerile prezidențiale.

PCMR nu va avea propriul candidat la scrutinul prezidențiale, dar s-a înregistrat în calitate de participant la referendum, cu opțiunea „Nu”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: