Votat în lectura I: Spitalele raionale vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății. Excepție va face o singură regiune
Full Article 2 minutes read

Votat în lectura I: Spitalele raionale vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății. Excepție va face o singură regiune

Cu 52 de voturi, a fost aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Singura excepție se va face pentru instituțiile medicale din UTA Găgăuzia. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat inițiativa și i-au reproșat ministrei Sănătății Ala Nemerenco, că acum câțiva ani, a criticat o asemenea inițiativă.

Potrivit autorilor, deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

Autorii argumentează că, în prezent, fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale nu fac investiții și nu asigură un management calitativ, iar oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și a condițiilor nesatisfăcătoare. Președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat că scopul acestei reforme este consolidarea și modernizarea spitalelor, reieșind din necesitățile fiecărei instituții în parte și din interesele pacienților, fiind un prim pas în eforturile de consolidare și modernizare a întregului sistem spitalicesc din țară.

De cealaltă parte, opoziția parlamentară – BCS a criticat inițiativa. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a amintit că, în 2017, Ala Nemerenco, care atunci nu deținea funcția de ministru al Sănătății, a criticat inițiativa.

„Nu cred în sinceritatea autorilor acestei reforme. Este vorba despre o banală foame de putere, despre o tentativă de politizare a instituțiilor medicale raionale”, a declarat Odnostalco.

PROIECTUL prevede transmiterea în proprietatea statului cu titlu gratuit a bunurilor și terenurilor Instituțiilor medico-sanitare publice Spitale raionale. De asemenea, se introduce noțiunea de „instituție medico-sanitară publică regională”. Excepție din prevederile proiectului propus fac spitalele fondate de Comitetul executiv al UTA Găgăuzia.

Anterior, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că susține inițiativa, iar pe 20 decembrie, la Parlament, vor fi organizate consultări pe acest subiect.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: