„Vrem să arătăm că suntem mulți”. PAS anunță un marș al tinerilor care susțin parcursul european al Moldovei
Full Article 3 minutes read

„Vrem să arătăm că suntem mulți”. PAS anunță un marș al tinerilor care susțin parcursul european al Moldovei

Pe 1 iunie, la Chișinău, va avea loc un marș al tinerilor care susțin parcursul european al Republicii Moldova. Acțiunea a fost anunțată de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Eugeniu Sinchevici. Parlamentarul a spus că la marș și-au anunțat prezența deja 13 organizații. Totodată a chemat și alți tineri din țară, organizațiile neguvernamentale și studențești, să se alăture „marșului tinerilor pentru o Moldovă Europeană”.

„Pe data de 1 iunie, la ora 10:30, ne strângem la Unic. Vom face un marș al tinerilor care susțin Uniunea Europeană și vom merge așa până la Parlament. (…) Noi vrem să arătăm că suntem mulți. (…) Vrem să atragem atenția asupra noastră, astfel de marșuri sunt bune ca să pornim o discuție, ca oamenii să înceapă să analizeze care sunt totuși preferințele tinerilor acestei țări. (…) Vrem ca toți cei care vor merge la vot pe 20 octombrie să înțeleagă că tinerii acestei țări susțin integrarea europeană, că majoritatea tinerilor acestei țări vor să-și facă un viitor aici, în țară”, a menționat parlamentarul.

La invitația de a se alătura acestui marș, potrivit lui Sinchevici, și-au anunțat prezența deja 13 organizații. „Acesta nu este nici primul și nici ultimul nostru marș. (…) Totodată venim cu un apel către organizațiile nonguvernamentale și către tineri, ca ei să se alăture marșului”, a adăugat deputatul.

La finalul marșului – la Parlament, potrivit lui Sinchevici, vor avea loc mai multe discursuri ale participanților la acțiune.

Pentru a participa la marș, tinerii sunt invitați să se înregistreze aici.

***

În martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023.

Precizăm că alegerile prezidențiale se vor desfășura în aceiași zi cu referendumul privind integrarea în UE, pe 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: