Facebook/Andrei Spînu

FOTO Zborul a fost anulat sau întârzie? La Aeroportul din Chișinău a fost deschis un birou, unde cetățenii pot cere suport

În incinta Aeroportului Internațional Chișinău a fost deschis un birou. Astfel, cetățenii pot cere suport în situația în care li se anulează sau întârzie zborul. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, pe 1 august. 

„Autoritatea Aeronautică Civilă a deschis un birou în interiorul aeroportului unde cetățenii pot solicita suportul în cazul întârzierii sau anulării rutelor de zbor”, a scris Spînu pe rețelele de socializare, urmare a unei vizite la aerogară.

Totodată, el a anunțat că „pista principală a Aeroportul din Chișinău este în reabilitare”. Menționăm că aceasta a intrat în reparație pe 4 iulie. Potrivit lui Spînu, obiectivul este să fie finalizate lucrările până la mijlocul lunii septembrie. „Acest lucru va crește siguranța, dar și va permite ca aeroportul să atragă mai multe companii care să opereze de la Chișinău iar cetățenii noștri vor putea călători mai ușor”, a menționat oficialul.

***

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie 2023, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susținea șefa statului.

Amintim că Air Moldova și-a anulat, în ultimele luni – repetat, toate zborurile. Recent, cel mai mare operator aerian din Republica Moldova a respins declarațiile autorităților centrale privind falimentarea companiei aeriene. Compania a emis o notă informativă în care a dat asigurări că Air Moldova continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare, îndemnând politicienii să se abțină de la a comenta situația din jurul companiei.

Recent, directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC) Vasile Șaramet a declarat că Air Moldova ar putea să nu mai revină cu operațiuni pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit șefului AAC, conducerea companiei nu reușește, deocamdată, să identifice resurse financiare pentru a întoarce datoriile.

Pe 20 iulie, pe rețelele de socializare, au fost publicate imagini cu oameni nemulțumiți – la Aeroport. Mai mulți pasageri s-au arătat indignați că au fost nevoiți să aștepte mai mult timp la aerogară. Aceștia au cerut, de la polițiștii de frontieră, o discuție cu un reprezentant al companiei aeriene care efectua cursa. Într-o reacție, un angajat al Poliției de Frontieră a spus oamenilor că nu poate să ofere explicații pasagerilor: „Stați oleacă, vedeți sunt polițist de frontieră. (…) Vă rog frumos mergeți în sală înapoi. (…) Aveți probleme cu compania aeriană, dar dumneavoastră vă revărsați… Eu sunt de acord, eu îmi fac lucrul meu. Eu nu zbor, eu nu am avioane. S-au dus după reprezentantul companiei, dar atâta timp cât nu vine eu nu pot să stau și să vă dau răspunsuri la întrebările dumneavoastră”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: