Zelenski, discurs istoric în Congresul SUA. Cadoul cu care a impresionat legislatorii americani
Full Article 2 minutes read

Zelenski, discurs istoric în Congresul SUA. Cadoul cu care a impresionat legislatorii americani

În seara zilei de 21 decembrie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a ținut un discurs în fața Congresului SUA, mulțumind americanilor pentru ajutorul acordat țării sale. Zelenski a ținut să precizeze că anul viitor va fi „un punct de cotitură” în conflictul militar. La rândul lor, americanii au anunțat că vor oferi Ucrainei un nou ajutor în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Asistența include sisteme de apărare aeriană „Patriot” și bombe „inteligente”. 

„Ucraina a supraviețuit datorită curajului ucrainenilor și sprijinului americanilor, și va câștiga”, a spus Zelenski, în fața camerelor reunite ale Congresului american. „Ucraina este în viață și se luptă. (…) Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră”, a adăugat Zelenski, în fața parlamentarilor americani, relatează Radio Svoboda.

Președintele ucrainean a mulțumit congresmenilor și „fiecărui american” pentru sprijinul financiar acordat Ucrainei care, potrivit lui Zelenski, „nu este o donație, ci o investiție în securitatea globală”.

Rusia „vă va lovi aliații” dacă nu o oprim, a mai spus Zelenski către parlamentarii americani. El a mai declarat că anul viitor va fi „un punct de cotitură”. „Eu știu. Acesta este momentul în care curajul Ucrainei și determinarea americanilor vor asigura libertatea oamenilor care își susțin valorile”, a adăugat Zelenski.

Mulțumind americanilor pentru asistență militară, Zelenski s-a adresat Congresului: „Ne-ați oferit artilerie, dar aceasta nu este suficientă”. El a asigurat audiența că soldații ucraineni sunt capabili să stăpânească tehnologia americană.

La finalul discursului, Zelenski i-a înmânat preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA Nancy Pelosi un drapel ucrainean cu semnăturile soldaților ucraineni, aflați în prima linie a frontului din Bahmut.

La rândul lor, americanii au anunțat că vor oferi Ucrainei un nou ajutor în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Asistența include sisteme de apărare aeriană „Patriot” și bombe „inteligente” JDAM, a spus pe 21 decembrie secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: