Zelenski exclude orice negociere, dacă Rusia va organiza referendumuri în regiunile cucerite
Full Article 3 minutes read

Zelenski exclude orice negociere, dacă Rusia va organiza referendumuri în regiunile cucerite

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali, dacă Moscova va organiza referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, scrie BBC. Declarațiile șefului statului ucrainean vin în contextul în care un raport al Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW) a arătat că autoritățile ruse ar putea să accelereze pregătirile pentru organizarea „pseudo-referendumurilor nelegitime”, în scopul anexării teritoriului ucrainean, mai notează BBC.

„Dacă ocupanții urmează calea pseudo-referendumurilor, ei își vor închide orice șansă de negocieri cu Ucraina și lumea liberă, de care partea rusă va avea clar nevoie la un moment dat”, a spus Zelenski într-un discurs.

„Vreau să spun un lucru foarte simplu: toți cei care îi vor ajuta pe ocupanți să-și dea seama cumva de această intenție a lor vor fi trași la răspundere. Vor răspunde în fața Ucrainei”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Precizăm că primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat recent că rezistența locuitorilor Ucrainei a obligat autoritățile ruse să schimbe constant planurile pentru referendum. Potrivit acestuia, inițial a fost planificată „o singură zi de vot”, dar acum se ia în considerare posibilitatea unui „vot de acasă”, de șapte zile, timp în care soldații ruși înarmați vor merge din casă în casă și vor „interoga” cetățenii.

Consilierul șefului administrației regionale Herson, Serghei Khan, a remarcat că autoritățile de ocupație nu au pregătit pe deplin condițiile pentru organizarea unui referendum și accelerează pregătirile după o pauză de trei săptămâni, pe care oficialul a atribuit-o atacurilor HIMARS ucrainene împotriva logisticii ruse.

„Autoritățile de ocupație pot schimba, de asemenea, momentul referendumurilor false ca răspuns la realitățile în schimbare de pe teren, inclusiv contraofensiva ucraineană”, a spus Khan, potrivit căruia 11 septembrie rămâne data preliminară pentru referendum.

„Prin eliminarea votului față în față și trecerea la voturile din ușă în ușă, autoritățile ruse își extind capacitatea de a intimida direct populația, făcând practic imposibilă orice supraveghere independentă a votului”, spun experții ISW.

Precizăm că forțele ruse dețin cea mai mare parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, iar oficiali au sugerat că un referendum pentru aderarea Rusiei ar putea avea loc în următoarele săptămâni sau luni. Guvernatorul regiunii Lugansk, aflată aproape în întregime sub controlul Rusiei timp de câteva săptămâni, a sugerat în weekend că Rusia se pregătește pentru referendum în zonele nou cucerite şi oferă locuitorilor beneficii pentru a participa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: