Zelenski refuză să aibă negocieri cu Rusia în Belarus: „Nu este acum de aceeași parte cu Ucraina”. Reacția lui Lukașenko
Full Article 3 minutes read

Zelenski refuză să aibă negocieri cu Rusia în Belarus: „Nu este acum de aceeași parte cu Ucraina”. Reacția lui Lukașenko

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat cetățenilor din Belarus și a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru negocieri cu Rusia pe teritoriul lor.

„Astăzi, toți sunteți chemați la urne pentru a vota într-un referendum. Ar putea părea un proces politic normal. Dar acum cu siguranță nu poate fi ceva normal. Acum deciziile sunt luate la un cu totul alt nivel”, a spus Zelensky.

El a mai adăugat că noaptea trecută a fost crudă. Au fost din nou bombardamente în toată Ucraina și au fost avariate clădiri rezidențiale.

„La moment nu există nici un obiect în țară, pe care ocupanții nu le iau în considerare. Ei lupă împotriva grădinițelor, împotriva clădirilor de locuințe și chiar împotriva ambulanțelor. Ei folosesc artileria cu rachete, rachete împotriva zonelor urbane întregi care nu au și nu au avut niciodată infrastructură militară”, a spus președintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelensky, multe orașe din țară supraviețuiesc acum. În același timp, este sigur că Belarus nu este acum de aceeași parte cu Ucraina. Prin urmare, nu pot exista negocieri cu Federația Rusă pe teritoriul lor.

„În războiul care se desfășoară acum, nu sunteți de partea noastră. De pe teritoriul vostru, trupele Federației Ruse lansează rachete în Ucraina. De pe teritoriul vostru, copiii noștri sunt uciși, casele noastre sunt distruse, încearcă să arunce în aer tot ce a fost construit de-a lungul deceniilor – și, apropo, nu numai de noi, ci și de tații noștri, bunicii noștri. Și toate acestea sunt și un referendum de facto pentru voi, Belarusi. Voi decideți cine sunteți. Voi decideți cine să fiți. Cum vă veți privi în ochii copiilor voștri, cum vă veți privi unii în ochii altora, vecinii voștri. Și noi suntem vecinii voștri. Noi, ucrainenii. Fiți Belarus, nu Rusia! Faceți această alegere chiar acum. Astăzi”, a spus Zelensky.

În plus, Zelensky a remarcat că dacă nu ar exista acțiuni agresive din Belarus, negocierile ar putea avea loc la Minsk. Dar în acest moment acest lucru nu este posibil.

„De aceea acum spunem – nu Minsk. Alte orașe pentru întâlnire pot fi o platformă. Desigur, vrem pace. Vrem să ne întâlnim, vrem sfârșitul războiului! Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – asta este tot ce i-am propus părții ruse. Numai așa negocierile pot fi sincere. Și chiar pot pune capăt războiului”, a adăugat președintele.

La rândul său, Alexandr Lukașenko, președintele Balarusului a spus că „există cineva care să se adreseze poporului belarus. Lasă-l să facă apel la poporul ucrainean și să fie responsabil pentru ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. La 5:15 a început conflictul. Să nu mintă [Zelensky], nimeni nu a bombardat Kievul. El le reproșează că sunt în război cu teritoriul nostru. Nu există nici unul dintre soldații noștri și nici un singur vehicul de luptă”, a continuat Lukașenko.

În Belarus are loc astăzi referendumul de modificare a Constituției. Potrivit CEC-ului din Belarus, aproape 43% dintre cetățenii incluși în listele electorale au votat la referendumul pentru schimbarea Constituției, transmite Europa Liberă din Belarus.

Pe buletinul de vot este pusă doar o singură întrebare: „Acceptați modificări și completări la Constituția Republicii Belarus?” Există două răspunsuri: pro și contra. Pentru prima dată din 2004, buletinele au fost tipărite doar în limba rusă.

Unul dintre amendamentele propuse oferă imunitate președinților din Belarus atât în timpul exercitării atribuțiilor, cât și după părăsirea funcției

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: