UNIAN

Zelenski refuză să aibă negocieri cu Rusia în Belarus: „Nu este acum de aceeași parte cu Ucraina”. Reacția lui Lukașenko

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat cetățenilor din Belarus și a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru negocieri cu Rusia pe teritoriul lor.

„Astăzi, toți sunteți chemați la urne pentru a vota într-un referendum. Ar putea părea un proces politic normal. Dar acum cu siguranță nu poate fi ceva normal. Acum deciziile sunt luate la un cu totul alt nivel”, a spus Zelensky.

El a mai adăugat că noaptea trecută a fost crudă. Au fost din nou bombardamente în toată Ucraina și au fost avariate clădiri rezidențiale.

„La moment nu există nici un obiect în țară, pe care ocupanții nu le iau în considerare. Ei lupă împotriva grădinițelor, împotriva clădirilor de locuințe și chiar împotriva ambulanțelor. Ei folosesc artileria cu rachete, rachete împotriva zonelor urbane întregi care nu au și nu au avut niciodată infrastructură militară”, a spus președintele Ucrainei.

Potrivit lui Zelensky, multe orașe din țară supraviețuiesc acum. În același timp, este sigur că Belarus nu este acum de aceeași parte cu Ucraina. Prin urmare, nu pot exista negocieri cu Federația Rusă pe teritoriul lor.

„În războiul care se desfășoară acum, nu sunteți de partea noastră. De pe teritoriul vostru, trupele Federației Ruse lansează rachete în Ucraina. De pe teritoriul vostru, copiii noștri sunt uciși, casele noastre sunt distruse, încearcă să arunce în aer tot ce a fost construit de-a lungul deceniilor – și, apropo, nu numai de noi, ci și de tații noștri, bunicii noștri. Și toate acestea sunt și un referendum de facto pentru voi, Belarusi. Voi decideți cine sunteți. Voi decideți cine să fiți. Cum vă veți privi în ochii copiilor voștri, cum vă veți privi unii în ochii altora, vecinii voștri. Și noi suntem vecinii voștri. Noi, ucrainenii. Fiți Belarus, nu Rusia! Faceți această alegere chiar acum. Astăzi”, a spus Zelensky.

În plus, Zelensky a remarcat că dacă nu ar exista acțiuni agresive din Belarus, negocierile ar putea avea loc la Minsk. Dar în acest moment acest lucru nu este posibil.

„De aceea acum spunem – nu Minsk. Alte orașe pentru întâlnire pot fi o platformă. Desigur, vrem pace. Vrem să ne întâlnim, vrem sfârșitul războiului! Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – asta este tot ce i-am propus părții ruse. Numai așa negocierile pot fi sincere. Și chiar pot pune capăt războiului”, a adăugat președintele.

La rândul său, Alexandr Lukașenko, președintele Balarusului a spus că „există cineva care să se adreseze poporului belarus. Lasă-l să facă apel la poporul ucrainean și să fie responsabil pentru ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. La 5:15 a început conflictul. Să nu mintă [Zelensky], nimeni nu a bombardat Kievul. El le reproșează că sunt în război cu teritoriul nostru. Nu există nici unul dintre soldații noștri și nici un singur vehicul de luptă”, a continuat Lukașenko.

În Belarus are loc astăzi referendumul de modificare a Constituției. Potrivit CEC-ului din Belarus, aproape 43% dintre cetățenii incluși în listele electorale au votat la referendumul pentru schimbarea Constituției, transmite Europa Liberă din Belarus.

Pe buletinul de vot este pusă doar o singură întrebare: „Acceptați modificări și completări la Constituția Republicii Belarus?” Există două răspunsuri: pro și contra. Pentru prima dată din 2004, buletinele au fost tipărite doar în limba rusă.

Unul dintre amendamentele propuse oferă imunitate președinților din Belarus atât în timpul exercitării atribuțiilor, cât și după părăsirea funcției

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: