„Zi neagră pentru democrația georgiană” . Senatorii americani avertizează că noua lege din Georgia ar putea afecta regimul de vize 
Full Article 2 minutes read

„Zi neagră pentru democrația georgiană” . Senatorii americani avertizează că noua lege din Georgia ar putea afecta regimul de vize 

Un grup de senatori americani avertizează autoritățile de la Tbilisi că legea controversată privind „agenții străini” va duce la deteriorarea relațiilor cu SUA, la potențiale sancțiuni, interdicții de vize și revizuirea ajutorului american. O declarație în acest sens a fost adresată către premierul Georgiei, Irakli Kobahidze, informează BBC pe 15 mai.

Senatorii americani au calificat ziua adoptării drept „o zi neagră pentru democrația georgiană”.

„Acest vot a avut loc împotriva dorinței a sute de mii de georgieni care continuă să protesteze pașnic împotriva legii, care nu numai că va fi folosită pentru a restricționa libertatea de exprimare, dar va împiedica și dezvoltarea democrației în Georgia”, se arată în declarație.

„Adoptarea acestei legi va schimba în mod fundamental relațiile Georgiei cu SUA și va afecta aspirațiile sale de aderare la UE”, au indicat leguitorii.

Oficialii americani au mai declarat că schimbarea politicii americane ar putea include sancțiuni, interdicții de viză și o revizuire a ajutorului direct al SUA.

„În scrisoarea noastră adresată premierului Kobahidze, am avertizat că adoptarea acestui proiect de lege ar forța Congresul să ia în considerare schimbarea politicii SUA față de Georgia pentru a reflecta noul peisaj politic. […] Deși astăzi este o zi neagră, continuăm să credem în poporul georgian care luptă pentru un viitor luminos pentru țara lor”, au adăugat senatorii.

Legea privind „agenții străini” a fost adoptată în lectură finală de către parlamentul gerogian pe 14 mai, în pofida protestelor masive. Analiștii independenți califică acest proiect de lege ca o transpunere a legii agenților străini din Rusia. Parlamentul georgian are la dispoziție 10 zile pentru a trimite proiectul de lege președintei Salome Zourabișvili, care a promis deja că se va opune proiectului prin veto. Zourabișvili are la dispoziție două săptămâni pentru a aplica puterea de veto, dar majoritatea parlamentul are suficiente voturi pentru a depăși obiecția președintei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: