Zile libere pentru unul dintre părinți, dacă studiile vor trece în regim online. Guvernul a aprobat modificări la Codul muncii
Full Article 1 minutes read

Zile libere pentru unul dintre părinți, dacă studiile vor trece în regim online. Guvernul a aprobat modificări la Codul muncii

Unul dintre părinți sau tutorii vor putea să-și ia zile libere de la serviciu,  în cazul care procesul educațional cu prezența fizică va fi suspendat. În această perioadă, ei vor beneficia de o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul lor de bază. Prevederile se conțin în proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii aprobate de Guvern, pe 30 septembrie.

„Așa cum am promis, venim cu măsuri pentru menținerea locurilor de muncă și pentru protecția socială a oamenilor în contextul situației pandemice”, a accentuat premierul Natalia Gavrilița.

Potrivit aceluiași proiect, angajatorii pot să declare șomaj tehnic sau regim de activitate redusă, pentru cel puțin 25% din numărul salariaților. Achitarea salariului se va face conform timpului efectiv prestat iar diferența de salariu fiind parțial achitată de către stat.

Modificările la Codul Muncii prevăd și posibilitatea angajatorilor să declare șomaj tehnic ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătatea publică, cu posibilitatea de subvenționare parțială din partea statului.

De asemenea, conform noilor modificări, persoanele care se vor vaccina vor avea dreptul să solicite de la angajator două zile libere.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: