38 de dosare penale care ar fi fost inițiate în mod abuziv, vor fi revăzute. Din listă fac parte avocați și judecători
Full Article 2 minutes read

38 de dosare penale care ar fi fost inițiate în mod abuziv, vor fi revăzute. Din listă fac parte avocați și judecători

Un grup format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea 38 de dosare penale, pretins instrumentate pe motive politice. O dispoziție în acest sens a fost emisă de procurorul general Alexandr Stoianoglo, a anunțat acesta miercuri, 19 februarie, într-o conferință de presă. 

x

Stoianoglo a precizat că din lista respectivă, 11 persoane au fost nominalizate în Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova. Este vorba despre avocații Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu.

De asemenea, din aceasta fac parte judecătorii Domnica Manole, Dorin Munteanu, Gheorghe Balan, dar și alte persoane: Gheorghe Petic, Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Sergiu Cibotari și Valentin Eșanu.

Restul celor 27 de persoane ar fi fost nominalizate de anumite organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și în adresările parvenite pe adresa procurorului general. Acestea ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

„În afară de asta, a fost prezentată o listă și mediatizată de către ONG-uri, în care au fost incluși 38 de oameni cu diferite dosare penale care sunt în stadiul de instrumentare sau în instanțele judecătorești”, a explicat Sotianoglo.

Astfel, grupul de procurori va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz. În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință. Si anume, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate. În cazul celor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată – procurorii vor renunța la învinuirile aduse sau vor veni cu ordonanțe de reîncadrare a faptelor, iar pe dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: