38 de străini aflați în conflict cu legea solicită azil în Moldova. Recean: Profită de breșele din sistem pentru a rămâne la libertate
Full Article 3 minutes read

38 de străini aflați în conflict cu legea solicită azil în Moldova. Recean: Profită de breșele din sistem pentru a rămâne la libertate

Cadrul normativ privind acodarea azilului în Republica Moldova va fi modificat, în contextul cetățenilor străini aflați în conflict cu legea care folosesc acest statut pentru a rămâne la libertate în țara noastră. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean în urma unei ședinței cu reprezentanții mai multor instituții ale statutului. Premierul a menționat că, actualmente, pe teritoriul țării noastre se află 38 solicitanți de azil care sunt dați în căutare internațională pentru infracțiuni.

Pe 12 iulie, în incinta Guvernului, prim-ministrul a avut o ședință cu ministra Justiție Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu, la care au participat și reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii.

Discuțiile s-au axat în jurul procedurii de acordare a azilului, care este folosită de străinii aflați în căutare internațională drept „o portiță” pentru a rămâne la libertate.

Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane. Azi în Republica Moldova avem 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus”, a menționat premierul pe Facebook.

Șeful Guvernului a menționat că, în urma ședinței, a convenit „modificarea de urgență” a cadrului normativ privind azilul în Republica Moldova.

Am solicitat MAI întreprinderea de măsuri de verificare a situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească. Instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt un pericol social, iar cetățenii noștri sunt în siguranță”, a comunicat Dorin Recean.

***

Precizăm că discuțiile de la Guvern vin în contextul asasinatului produs în data de 10 iulie, în sectorul Rîșcani al capitalei. Atunci, un bărbat de origine turcă, în vârstă de 41 de ani, a fost împușcat mortal la o terasă. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului. Poliția a reținut două persoane care au statut de suspecți, complici în cazul omorului.

Victima era membru al unei grupări criminale, condamnat în Marea Britanie și anunțat în căutare internațională prin Interpol. Potrivit ministrului de Interne Adrian Efros, bărbatul a venit în Republica Moldova în mai 2022, fiind reținut și plasat în arest preventiv în vederea extrădării, lucru solicitat de autoritățile britanice. Între timp, acesta a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), care ulterior a fost respinsă. Cetățeanul turc a contestat în instanță decizia IGM, iar procesul de judecată a durat doi ani, o hotărâre fiind pronunțată abia pe 3 iulie 2024. Bărbatul a stat în arest preventiv 520 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: