AP/Esteban Felix

65% dintre cititorii NewsMaker s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Sondajul continuă

După opt luni de la lansarea campaniei de vaccinare anti-Covid, doar circa 25% din populația Moldovei s-au vaccinat complet. În același timp, ritmurile de vaccinare scad. NewsMaker a decis să realizeze un sondaj de opinie printre cititorii săi, pentru a afla, dacă aceștia s-au vaccinat, și dacă da sau nu – de ce.

Puteți vota de pe orice dispozitiv, o singură dată. Sondajul este anonim, nu colectăm niciun fel de date personale.

Conform rezultatelor prealabile ale sondajului, s-au vaccinat deja împotriva coronavirusului circa 65% dintre cititorii NewsMaker care au votat.

Puteți alege o singură opțiune. Votați:
[yop_poll id=”25″]
Vă mulțumim pentru participare!

Mai devreme, noi am scris că Moldova este acoperită de un nou val al coronavirusului. Rata infectării și a mortalității revine la cifrele care erau înregistrate în luna martie. Toate secțiile Covid din spitalele țării sunt completate în proporție de 90%. Situația continuă să se agraveze încă de la sfârșitul verii, când vaccinarea anti-Covid a început să bată pasul pe loc. De atunci, numărul de cazuri noi de contaminare depistate săptămânal a crescut de circa 5 ori: de la 2200 la sfârșitul lunii august până la 11600 la sfârșitul lunii octombrie. Este în creștere și numărul victimelor: câte 30-40 de pacienți decedează în fiecare zi din cauza coronavirusului.

Situația nu este mai bună nici în țările vecine – România și Ucraina și chiar în Rusia: în fiecare zi, în aceste țări se înregistrează noi antirecorduri privind numărul de cazuri noi de contaminare și de decese provocate de Covid-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: