A amenințat cu un pistol o subalternă și a hărțuit sexual altele două. Ex-angajatul unui centru militar din țară, ajunge pe banca acuzaților
Full Article 3 minutes read

A amenințat cu un pistol o subalternă și a hărțuit sexual altele două. Ex-angajatul unui centru militar din țară, ajunge pe banca acuzaților

Un bărbat de 47 de ani, care deținea o funcție de conducere în cadrul unui centru militar din țara noastră, este învinuit într-un dosar penal privind amenințarea cu un pistol a unei subalterne și hărțuirea sexuală a altor două. Procuratura raionului Edineț, care gestionează cazul, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată dosarul. Individul riscă până la cinci ani de închisoare. Precizările au fost făcute de Procuratura Generală (PG) într-un comunicat din 3 iunie. 

Potrivit PG, pe 13 septembrie 2023, inculpatul, care la acel moment deținea o funcție de conducere în cadrul unui centru militar, s-a certat în biroul său de serviciu cu o angajată care nu dorea să transcrie o notă explicativă în modul solicitat de el. Acesta a înjurat-o și i-a spus să părăsească încăperea. Mai târziu, după ce a chemat-o repetat în biroul său, a introdus încărcătorul cu cartușe în mânerul pistolului de model „Baikal 442”, apoi, a încărcat arma și a îndreptat țeava spre fața victimei. Ulterior i-a spus acesteia: „ты меня не понимаешь” (din limba rusă: „tu nu mă înțelegi”). Potrivit declarațiilor victimei, acesta a pus arma pe masă și i-a zis în limba rusă: „împușcă-mă”. Femeia se afla în stare de șoc, iar învinuitul a adăugat că ea trebuie mereu să îndeplinească instrucțiunile superiorului.

Aceiași persoană, în perioada anilor 2022-2023, a încercat să determine o altă subalternă la acțiuni cu caracter sexual nedorite. Bărbatul a manifestat față de aceasta un comportament fizic, verbal și nonverbal, care lezează demnitatea persoanei, exprimat prin îmbrățișări, săruturi „prietenești”, expedierea mesajelor cu conotații sexuale, propuneri de a întreține acte sexuale și alte propuneri cu caracter sugestiv.

Eventual, a impus victima să-și  îndeplinească obligațiile funcționale în biroul de serviciu cu ușa încuiată și a interzis altor subalterni să intre fără permisiunea lui, izolând-o astfel de colegi, creând o atmosferă neplăcută, ostilă și umilitoare, încălcând dreptul victimei la libertatea și inviolabilitatea sexuală.

Tot el, pe parcursul lunilor mai – septembrie 2023, încercând să determine o altă subalternă la acțiuni cu caracter sexual nedorite, a manifestat față de aceasta comportamente similare, creând un mediu insultător pentru victimă, atentând la aceleași valori sociale.

Procuratura raionului Edineț, care gestionează cazul, a trimis în instanța de judecată dosarul penal.

Învinuitul a pledat nevinovat. Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 5 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: