„Dacă Israelul va aplica acest sistem, și noi vom face la fel”. Moldova așteaptă un răspuns cu privire la noile taxe
Full Article 3 minutes read

„Dacă Israelul va aplica acest sistem, și noi vom face la fel”. Moldova așteaptă un răspuns cu privire la noile taxe

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, poartă negocieri cu autoritățile israeliene pentru eliminarea taxei pentru obținerea permisului electronic obligatoriu, cunoscut sub denumirea de Electronic Travel Authorization (ETA-IL). Dacă nu se ajunge la un acord, autoritățile moldovene vor implementa taxe similare pentru cetățenii israelieni care doresc să viziteze Republica Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadorul Alexandr Roitman pentru NewsMaker.

Diplomatul a menționat că cetățenii moldoveni care vin să lucreze în Israel primesc o viză specială de muncă. În cazul în care doresc să revină temporar în Republica Moldova sau să-și petreacă vacanța acasă, la întoarcere sunt nevoiți să obțină un alt document, numit „interviză”, pentru care trebuie să plătească o nouă taxă, în mărime de 120 lei. Pentru a evita aceste probleme, autoritățile moldovene au înaintat deja o cerere către partea israeliană pentru a elimina total sau parțial acest sistem în ceea ce privește Republica Moldova.

Solicităm ca, în cazul introducerii acestui sistem, să existe reciprocitate. Am preîntâmpinat că, așadar partea israeliană trebuie să vină cu o soluție. Dacă Israelul rămâne pe poziția de a introduce acest sistem, atunci vom proceda și noi, sau trebuie să găsească o modalitate prin care Republica Moldova să evite aceste taxe”, susține diplomatul. 

Ambasadorul Alexandr Roitman a mai declarat că, în ciuda regimului liberalizat de vize de care încă se bucură astăzi moldovenii, aceștia se confruntă cu un număr semnificativ de refuzuri la intrarea în Israel.

***

Amintim că, de la 1 august, autoritățile israeliene intenționau să implementeze noi reguli de intrare pentru cetățenii țărilor cu regim de vize liber, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceștia urmau să fie obligați să cumpere cu 120 de lei un permis electronic, numit Electronic Travel Authorization – ETA-IL. Însă, ulterior, aceste reglementări au fost suspendate. Noile reguli vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025, iar până atunci se va desfășura un program pilot în care străinii pot solicita autorizația fără a fi necesară plata taxei.

Reprezentanții Ministerului israelian al Afacerilor Externe susțin că ETA-IL nu reprezintă o viză, ci un sistem de înregistrare disponibil online, care nu necesită contactarea ambasadei sau a consulatului. Formularul trebuie completat cu 72 de ore înainte de plecarea spre Israel și este necesar să fie actualizat o dată la doi ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: