A doua zi fără lumină. Câte localități din Moldova rămân deconectate de la energia electrică
Full Article 3 minutes read

A doua zi fără lumină. Câte localități din Moldova rămân deconectate de la energia electrică

13 localități din Republica Moldova mai rămân deconectate de la energia electrică, urmare a furtunii violente din seara zilei de 11 iunie. Localitățile vizate sunt din din raionul Orhei. Menționăm, urmare a furtunii și ploilor cu descărcări electrice în 88 de localități din Republica Moldova lipsea parțial energia electrică în dimineața zilei din ajun. 

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova Premier Energy a raportat, în dimineața zilei de 13 iunie, că a conectat la lumină alte 14 localități din țară.

Mai rămân deconectate de la energia electrică încă 13 localități. Toate sunt din raionul Orhei.

„Atragem atenția că la această oră sunt înregistrate 220 rupturi de conductoare. În acest context reiterăm necesitatea respectării stricte a regulilor de securitate de către persoane în raport cu instalațiile electrice. Dacă observați careva pericole (linii electrice căzute pe străzi, în preajma instituțiilor publice) vă rugăm să informați imediat operatorul de distribuție la numărul 022 43 11 11. (…) Regretăm situaţia în care se află consumatorii afectaţi de lipsa energiei electrice pe parcursul mai multor ore şi înţelegem perfect nemulţumirea lor justificată. Ne cerem scuze pentru incomodităţi şi îi asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru lichidarea definitivă a tuturor incidentelor”, a comunicat furnizorul.

***

În dimineața zilei de 12 iunie, Premier Energy anunța că furtuna puternică și ploile cu descărcări electrice din seara zilei de 11 iunie au lăsat mai multe cabluri rupte. S-a întâmplat după ce arborii au căzut peste liniile electrice. Astfel, energia electrică lipsea parțial în 88 de localități din raioanele Criuleni, Strășeni, Orhei, Telenești, Nisporeni, Călărași, Ialoveni, Hâncești, precum și în mun.Chișinău.

Pe 12 iunie, la Chișinău, a fost „declarată Situație de forță majoră”. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționa că în capitală a deblocat 66 de arbori. Din cauza unui arbore căzut, un bărbat a avut de suferit traumatisme pe strada Gheorghe Asachi, nr.23 din capitală. „Viața acestuia la moment este în afara oricărui pericol, fiind transportat de medici la spital”, a raportat Inspectoratul. Detalii AICI.

Două persoane au decedat în urma furtunii din seara zilei de 11 iunie. Un caz a fost înregistrat la Chișinău, al doilea – în stânga Nistrului. La Chișinău, pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost depistat cadavrul unei copile în vârstă de 12 ani. Potrivit oamenilor legii, copila a fost lovită de un copac. Detalii AICI. Iar la Dubăsari o creangă a căzut peste un cort, în rezultat un bărbat de 36 de ani a murit. Cazul a avut loc în satul Harmațca, în timp ce mai multe familii se odihneau pe malul Nistrului. Bărbatul care și-a pierdut viața este regizorul Arcadie Spoială. Detalii AICI.

Primăria Chișinău anunța, în seara zilei de 12 iunie, că serviciile municipale au reușit să înlăture în capitală circa 60% din totalul daunelor cauzate de intemperii. Prioritare au fost lucrările de curățare și eliberare a căilor de acces. Autoritățile au mai precizat că majoritatea copacilor doborâți de intemperie au fost verzi. Totodată, Primăria menționa că situația de forță majoră rămâne în vigoare, ținând cont că avertizările meteorologice de ploi și vânt puternic au fost prelungite.

Și pe 13 iunie, în Republica Moldova, sunt așteptate descărcări electrice, izolat puternice, cu pericol iminent de grindină. Vântul va sufla din sud-vest slab la moderat, cu unele intensificări. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: