Colaj NM

FOTO Copaci rupți, mașini distruse, copii pierduți și 88 localități fără lumină: ploaia și vântul puternic au făcut ravagii în Moldova 

La Orhei, o femeie a rămas blocată în propriul autovehicul, după ce un copac a căzut peste mașină. La Chișinău, un bărbat a fost transportat la spital din cauza unui arbore care a căzut. În comuna Grătiești, doi minori în vârstă de 14 ani s-au pierdut în pădure, într-un final au fost găsiți. Cel mai mult s-a intervenit în capitală, aici 66 de arbori au fost deblocați. În dimineața zilei de 12 iunie, din cauza vântului puternic și a ploii abundente din ajun, în 88 de localități din Republica Moldova lipsește parțial energia electrică. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat că la Orhei, pe strada 31 August, o femeie a rămas blocată în propriul autovehicul, după ce un copac a căzut peste mașină. „La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori, care a reușit să evacueze femeia în siguranță”, au adăugat reprezentanții Inspectoratului.

Din cauza unui arbore căzut, un bărbat a avut de suferit traumatisme pe strada Gheorghe Asachi, nr.23 din capitală. „Viața acestuia la moment este în afara oricărui pericol, fiind transportat de medici la spital”, a raportat Inspectoratul.

Tot în seara zilei de 11 iunie, doi copii – băieți în vârstă de 14 ani – au fost găsiți de poliție după ce aceștia s-au pierdut într-o pădure din apropiere localității Hulboaca, comuna Grătiești, municipiul Chișinău. „Minorii împreună cu alți doi băieți au mers într-o livadă la cules cireșe. Ultimii s-au întors acasă, iar cei doi băieți s-au rătăcit. Angajații poliției au efectuat lucrări de căutare a minorilor, reușind după mai multe ore să întoarcă acasă copii vii și nevătămați”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Reprezentanții Inspectoratului au mai declarat că, urmare a ploilor abundente și a vântului puternic, de pe părțile carosabile au fost deblocați peste 100 de arbori, iar specialiștii au intervenit în 10 cazuri de ridicare a firelor electrice de la sol, care riscau să afecteze populația.

La Orhei, pe strada Vasile Lupu, un arbore căzut peste o țeavă de alimentare cu gaze. Copacul a fost defrișat. Potrivit Inspectoratului, intervenții similare pentru deblocarea copacilor căzuți au avut loc pe trasee în Ialoveni, Reseștii Noi și Budești, Criuleni, Măgdăcești, Ratuș și Zaicana, dar și la Rezina, Slobozia-Horodiște. „Cele mai multe intervenții ale echipajelor de salvatori, polițiști și carabinieri au avut loc în capitală. Aici, 66 de arbori au fost deblocați de pe trasee, curți, dar și autovehicule parcate”, a comunicat Inspectoratul.

Primăria Chișinău a menționat, pe 11 iunie – aproape de miezul nopții, că „serviciile municipale sunt deja în teren” și că „situația la fața locului este destul de gravă”. „Multe crengi, copaci au fost rupți sau smulși din rădăcină, sunt fire căzute la pământ, garduri și obiecte luate de vânt sau mașini avariate”, au comunicat reprezentanții Primăriei.

În dimineața zilei de 12 iunie, Primăria Chișinău a menționat că „pe parcursul nopții serviciile speciale au intervenit pe străzile capitalei” și că „în continuare se muncește și se intervine în toate sectoarele”. „Este un volum mare de muncă deoarece vântul puternic a smuls din rădăcină mai mulți copaci, au fost rupte crengi și fire electrice. Rugăm cetățenii să fie prudenți”, au comunicat autoritățile.

Reprezentanții Primăriei au adăugat că pe 12 iunie urmează să se întrunească în ședință Comisia pentru situații excepționale din cadrul Primarei Chișinău. „Sunt mai multe pagube în urma vântului puternic, iar intervențiile de urgență includ acoperișuri afectate, drumuri, mobilier urban, fire electrice, mașini deteriorate și pagube la instituțiile educaționale și sociale. Situații grave sunt și în suburbiile capitalei”, a menționat primarul Ion Ceban.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy, a raportat în dimineața zilei de 12 iunie că precipitațiile cu descărcări electrice și vântul puternic au provocat numeroase căderi de arbori și crengi peste liniile electrice, producând rupturi de conductoare. „Energia electrică lipsește parțial în 88 de localități din raioanele Criuleni, Strășeni, Orhei, Telenești, Nisporeni, Călărași, Ialoveni, Hâncești, precum și în mun.Chișinău”, au comunicat reprezentanții Premier Energy.

Actualizare: Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că „în Chișinău este declarată Situație de forță majoră”.

„Se fac estimările și evaluările suplimentare ale gradului de prejudicii și se calculează pagubele pentru a fi alocate surse în urma intemperiei de ieri seară. În fiecare sector vor fi create echipe separate. Decizia a fost luată în cadrul Comisiei Situației Excepționale Chișinău. Între timp, continuă să se intervină în toate sectoarele și să fie înlăturate pagubele. Situația este gravă și rugăm cetățenii să fie atenți”, a precizat Ceban.

Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Telegram/Кишинев в теме
Telegram/Кишинев в теме
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău
Primăria Chișinău


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andres Putting / Delfi Meedia

Cine sunt moldovenii condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”? Investigație

Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, sunt din Găgăuzia. Aceștia au experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia. Unul dintre ei a fost, până recent, șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul salariu încasat a fost în martie 2025. Informațiile se regăsesc într-o investigație Rise Moldova, care, alături de Delfi Meedia, a documentat trecutul celor doi și le-a urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia, care, potrivit anchetei, a fost comisă la comanda serviciilor speciale rusești.

Ambii bărbați poartă același nume, Ivan Cihaial. Unul dintre ei are 32 de ani, celălalt 37. Ambii s-au născut în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit jurnaliștilor, amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie 2024 la magazinul COOP din localitatea Osula, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO. Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, care a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia și a incendiat supermarketul, filmând totul cu telefonul. Potrivit investigației, după aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

Se menționează că a doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn. Pe 27 ianuarie, deja ambii bărbați au intrat în Estonia cu același Jaguar. Au stat două zile. Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene. Iar în ultima zi a lunii ianuarie, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia. Potrivit sursei, instanța din Estonia l-a condamnat pe Ivan Cihaial (32 de ani) la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Pe lângă închisoare, aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată. Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

Trecutul celor doi în Rusia și Moldova 

Potrivit jurnaliștilor, în 2014, Ivan Cihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat. Înainte de aceasta, în 2012, împreună cu alți moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova. Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. La câteva luni după condamnare, Ivan Cihaial a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii. Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de sursa citată, Ivan Cihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

Celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble. La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În 2016, el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă. El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan Cihaial a fost oprit în trafic de poliție. Potrivit sursei citate, mirosea a alcool. El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: