A fost solicitată pază de stat pentru președinta Curții Constituționale. Care este motivul
Full Article 2 minutes read

A fost solicitată pază de stat pentru președinta Curții Constituționale. Care este motivul

Responsabilii din cadrul secretariatului Curții Constituționale (CC) au depus un demers către Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) prin care au solicitat acordarea pazei de stat pentru președinta CC, Domnica Manole, informează ZdG. O solicitare în acest sens a fost făcută în contextul mai multor amenințări făcute asupra președintei CC.

„S-a solicitat acordarea pazei de stat pentru președintele Curții Constituționale. Potrivit legislației relevante, președintele CC face parte din categoria demnitarilor care pot solicita acest serviciu. La baza solicitării au stat mai multe amenințări făcute prin intermediul rețelelor de socializare, dar și declarațiile cel puțin nepotrivite ale unor politicieni, în contextul tensionat al pronunțării Avizului privind constatarea circumstanțelor dizolvării parlamentului”, se arată în răspunsul secretariatului CC.

De asemenea, „în seara zilei de 15 aprilie, o persoană necunoscută a informat, prin intermediul unui apel telefonic, că în sediul Curții Constituționale ar exista o bombă. Toate aceste împrejurări justifică măsura temporară a pazei persoanei președintelui Curții Constituționale”, se mai arată în răspuns.

Menționăm că pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Doi judecători au avut opinii separate: Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Seara, într-o conferință de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil, ținând cont de starea de urgență” și că va semna „în curând” decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Câteva ore mai târziu, în cadrul unei emisiuni televizat, liderul PSRM a anunțat că va face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc „cât mai târziu” și nu în luna mai sau iunie.

Pe 18 aprilie, PSRM a cerut demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. PSRM și-a exprimat „neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale” și a cerut demisia judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicole Roșca.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: