Maia Sandu, după decizia CC: „Alegerile parlamentare anticipate trebuie să se desfășoare cât mai curând”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, după decizia CC: „Alegerile parlamentare anticipate trebuie să se desfășoare cât mai curând”

Alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil, ținând cont de starea de urgență”. Declarația a fost făcută de către președinta țării în cadrul unui briefing din 15 aprilie.

„Decizia CC este una firească. Au fost întrunite ambele condiții: parlamentul nu a votat un guvern timp de trei luni, iar cele două tentative de învestire a unui guvern au eșuat. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a da moldovenilor șansa să-și aleagă un parlament care să-i reprezinte cu adevărat. Decizia CC a deschis calea către alegerile anticipate. Alegerile sunt iminente și nu pot fi evitate”, a declarat președinta țării.

Șefa statului a menționat că scrutinul ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil”, ținând cont de pandemia de coronavirus.

„Vom merge la alegeri anticipate și vom oferi oamenilor șansa să-și aleagă un nou parlament. Alegerile trebuie să se desfășoare cât mai curând posibil, ținând cont de situația pandemică. (…) Starea de urgență nu poate fi folosită ca scut de către coaliția PSRM-ȘOR”, a mai spus Sandu.

Șefa statului a declarat că va semna „în curând” decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta a precizat că nu poate oferi alte detalii la acest subiect, din motiv că există câteva sesizări la Curtea Constituțională, cu privire la declararea stării de urgență.

Precizăm că, pe 31 martie, Parlamentul a aprobat instituirea stării de urgență până pe 30 mai 2021. Conform Constituției, pe perioada stării de urgență nu pot fi organizate scrutine electorale. Lista cu măsurile impuse în contextul stării de urgență a fost publicată abia pe 2 aprilie. Pe 8 aprilie, mai multe prevederi au fost revizuite.

Pe 9 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că a depus o sesizare la Curtea Constituțională, cu privire la declararea neconstituționalității actelor normative care țin de declararea stării de urgență.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: