„A pledat în calitate de avocat al Maiei Sandu”. PSRM cere recuzarea unui judecător al Curții Constituționale
Full Article 3 minutes read

„A pledat în calitate de avocat al Maiei Sandu”. PSRM cere recuzarea unui judecător al Curții Constituționale

Partidul Socialiștilor (PSRM) va cere recuzarea juecătorului Curții Constituționale (CCM), Nicolae Roșca. Anunțul a fost făcut de șeful Comisiei juridice din cadrul legislativului, deputatul Vasile Bolea. Într-o postare publicată pe 6 mai pe pagina sa de Facebook, acesta a dat de înțeles că Nicolae Roșca ar fi subiectiv, din cauza faptului ca a candidat la funcția de deputat pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Domnul Roșca în 2016 a fost ales în calitate de membru al Biroului Permanent Național al PAS. Domnul Roșca pe perioada activității sale anterioare a pledat în calitate de avocat al Maiei Sandu. A fost candidat la alegerile parlamentare din 2019 al Blocului ACUM pe cota PAS. În asemenea circumstanțe, subiectivismul și atașamentul moral al judecătorului Curții Constituționale Nicolae Roșca față de autorul sesizării Sergiu Litvinenco devine indubitabil în condițiile descrise mai sus”, a scris Bolea.

De asemenea, acesta a menționat că judecătorul trebuie să examineze cauzele în condiții care exclud orice influență din afară asupra lui.

„În această ordine de idei unica soluție să avem un proces imparțial și echitabil este recuzarea judecătorului Nicolae Roșca sau abținerea dînsului de la judecarea sesizării depuse de deputatul Sergiu Litvinenco”, a mai scris Vasile Bolea.

Cererea urmează să fie înaintată în cadrul ședinței de mâine, 7 mai, a CC.

Amintim că plenul Curții Constituționale (CC) a declarat admisibile și a conexat trei sesizări ale deputaților privind Acordul de împrumut în mărime de 200 mln de euro din partea guvernului Federației Ruse. Într-un comunicat de presă, reprezentanții CC au anunțat că sesizările vor fi examinate în cadrul ședinței de 7 mai.

Ședința va avea loc la ora 10:15. Aceasta va fi publică.

De asemenea, în aceeași zi, la ora 10.00, va avea loc pronunțarea dispozitivului hotărârii de interpretare a articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție, la sesizarea nr. 180b/2019, formulată de deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.

Este vorba despre sesizarea prin care cei trei deputați au cerut CC să interpreteze în baza cărui sistem electoral pot avea loc eventuale alegeri anticipate: proporțional, la care s-a revenit în 2019, sau sistemul mixt în baza căruia a fost aleasă actuala componență a parlamentului.

Pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat legea privind ratificarea acordului încheiat între guvernul Republicii Moldova și cel al Rusiei, în vederea acordării unui credit în mărime de 200 mln de euro. Aceasta a fost sesizată de către deputatul din grupul Pro Moldova, Seghei Sîrbu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: