Curtea Constituțională a suspendat legea privind ratificarea acordului de finanțare din partea Rusiei
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională a suspendat legea privind ratificarea acordului de finanțare din partea Rusiei

Curtea Constituțională a suspendat legea privind ratificarea acordului încheiat între guvernul Republicii Moldova și cel al Rusiei, în vederea acordării unui credit în mărime de 200 mln de euro.

Într-un comunicat publicat joi, 23 aprilie, reprezentanții instituției anunță că au admis cererea depusă de deputatul pro Moldova Serghei Sîrbu, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării.

Amintim că, în această dimineață, grupul parlamentar Pro Moldova a atacat la Curtea Constituțională acordul pentru creditul de 200 de milioane de euro oferit de Federația Rusă. Deputații cer examinarea sesizării în regim de urgență.

Potrivit deputatului Pro Moldova Sergiu Sîrbu, la semnarea acordului practic nu au existat negocieri. Guvernul a luat act de proiectul de acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea cordului prin același act. Nu se cunoaște cine a negociat acordul și în ce condiții. Nu există avizul Ministerului Justiției și a comisiei parlamentare de profil.

Sergiu Sîrbu mai spune că documentul favorizează companiile rusești, iar litigiile, în caz de neconcordanță cu acest acord, nu vor putea fi soluționate în arbitrajele internaționale. El a remarcat și punctul din acord care prevede că creditele persoanelor private, în entitățile bancare ale Federației Ruse, sub garanția părții ruse și cu acordul părții moldave, pot deveni datorie de stat.

Majoritatea parlamentară a aprobat, în cadrul ședinței plenare de joi, 23 aprilie, ratificarea acordului.

Precizăm că acum puțin timp, Curtea Constituțională a publicat un comunicat prin care anunță că Vladimir Țurcan a fost suspendat din funcția de președinte al instituției. Funcția a fost preluată de judecătoarea Domnica Manole.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: