NewsMaker

„A pledat în calitate de avocat al Maiei Sandu”. PSRM cere recuzarea unui judecător al Curții Constituționale

Partidul Socialiștilor (PSRM) va cere recuzarea juecătorului Curții Constituționale (CCM), Nicolae Roșca. Anunțul a fost făcut de șeful Comisiei juridice din cadrul legislativului, deputatul Vasile Bolea. Într-o postare publicată pe 6 mai pe pagina sa de Facebook, acesta a dat de înțeles că Nicolae Roșca ar fi subiectiv, din cauza faptului ca a candidat la funcția de deputat pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Domnul Roșca în 2016 a fost ales în calitate de membru al Biroului Permanent Național al PAS. Domnul Roșca pe perioada activității sale anterioare a pledat în calitate de avocat al Maiei Sandu. A fost candidat la alegerile parlamentare din 2019 al Blocului ACUM pe cota PAS. În asemenea circumstanțe, subiectivismul și atașamentul moral al judecătorului Curții Constituționale Nicolae Roșca față de autorul sesizării Sergiu Litvinenco devine indubitabil în condițiile descrise mai sus”, a scris Bolea.

De asemenea, acesta a menționat că judecătorul trebuie să examineze cauzele în condiții care exclud orice influență din afară asupra lui.

„În această ordine de idei unica soluție să avem un proces imparțial și echitabil este recuzarea judecătorului Nicolae Roșca sau abținerea dînsului de la judecarea sesizării depuse de deputatul Sergiu Litvinenco”, a mai scris Vasile Bolea.

Cererea urmează să fie înaintată în cadrul ședinței de mâine, 7 mai, a CC.

Amintim că plenul Curții Constituționale (CC) a declarat admisibile și a conexat trei sesizări ale deputaților privind Acordul de împrumut în mărime de 200 mln de euro din partea guvernului Federației Ruse. Într-un comunicat de presă, reprezentanții CC au anunțat că sesizările vor fi examinate în cadrul ședinței de 7 mai.

Ședința va avea loc la ora 10:15. Aceasta va fi publică.

De asemenea, în aceeași zi, la ora 10.00, va avea loc pronunțarea dispozitivului hotărârii de interpretare a articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție, la sesizarea nr. 180b/2019, formulată de deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.

Este vorba despre sesizarea prin care cei trei deputați au cerut CC să interpreteze în baza cărui sistem electoral pot avea loc eventuale alegeri anticipate: proporțional, la care s-a revenit în 2019, sau sistemul mixt în baza căruia a fost aleasă actuala componență a parlamentului.

Pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat legea privind ratificarea acordului încheiat între guvernul Republicii Moldova și cel al Rusiei, în vederea acordării unui credit în mărime de 200 mln de euro. Aceasta a fost sesizată de către deputatul din grupul Pro Moldova, Seghei Sîrbu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: