„A venit la București să mă susțină”. Mesajul Maiei Sandu după întâlnirea cu Elena Lasconi (VIDEO)

Președinta Maia Sandu a avut, pe 5 decembrie, la București, o întâlnire cu Elena Lasconi, candidată ajunsă în turul II al alegerilor prezidențiale din România. Șefa statului a transmis un mesaj public de susținere pentru concurenta electorală, menționând că îi va acorda votul său. 

Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președinte al României, a anunțat pe rețelele de socializare despre faptul că s-a întâlnit cu Maia Sandu.

Îi mulțumesc tare mult doamnei președinte Maia Sandu pentru că a venit la București să mă susțină. Am multe de învățat de la domnia sa, este un exemplu de lider curajos și sunt extrem de onorată că are încredere în mine și în puterea noastră, a cetățenilor români, de a le ține piept rușilor”, a transmis aceasta.

Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu: Eu voi vota cu Elena Lasconi

Ea a mai publicat un videoclip care surprinde momente din timpul întâlnirii cu Maia Sandu. „

Imaginile video includ și un mesaj de susținere la scrutinul prezidențial pentru candidata USR, din partea președintei Maia Sandu.

Dragi români, duminică mergem din nou la vot. Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este autentică și simt că iubește România. Este periculos atunci când o societate, o națiune, este cuprinsă de frică și de dușmănie. Înțeleg că mulți dintre noi sunt copleșiți de îngrijorare și caută cu caracter care să ne unească. Cred că doamna Lasconi poate fi acel lider curajos și cu dragoste de români care să unească și să țină România pe calea cea bună. Noi, cei din Republica Moldova, ne-am uitat cu admirație la spre România. (…) Prin efortul românilor, România stă azi cu fruntea sus în Uniunea Europeană. Progresele se văd cu ochiul liber, tocmai de aceea și noi vrem să devenim parte din Uniunea Europeană, dar avem nevoie de ajutorul vostru. Știu că Elena Lasconi nu va renunța la relația cu Republica Moldova, dimpotrivă, va continua ceea ce am început să facem împreună”, a spus ea.

Maia Sandu a remarcat că destinul comun al Republicii Moldova și României sunt libertatea, bunăstarea și stabilitatea care vin de la apartenența la UE.

Noi, cei din Republica Moldova, cunoaștem lumea pe care o promit cei care disprețuiesc Occidentul și valorile unice. Noi am trăit-o deja cu partid unic, deportări, foame, sărăcie, sârmă ghimpată la hotar, fără limba română. Noi știm ce înseamnă amenințările constante de la Kremlin: șantajul economic, șantajul energetic, prezența ilegală a trupelor ruse pe pământ nostru. Rezistăm în aceste condiții vitrege, inclusiv datorită parteneriatelor foarte strânse cu Uniunea Europeană, cu ajutorul României și al altor țări prietene”, a adăugat aceasta.

Președinta Sandu și-a exprimat încrederea că Elena Lasconi va fi un lider care va lupta pentru o Românie prosperă.

Dragi români, puterea stă în noi și în judecata noastră lucidă, fără patimă, fără prejudecăți și șabloane învechite. (…) Haideți să nu lăsăm soarta și manipulările să ne decidă soata. Haideți să mergem împreună pe aceiași cale. Am încredere că, așa cum au făcut-o românii de-a lungul timpului, va lupta pentru țară și va câștiga pentru țară, pentru o Românie puternică, respectată, pentru ca toți românii – și de acasă, și de peste hotare, să fie uniți, respectați și mândri de națiunea lor în Europa și în lume. Așadar, pentru mine și pentru mulți alții, un viitor pașnic și prosper înseamnă un „Da” pentru Elena Lasconi. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a conchis șefa statului.

Precizăm că, în urma turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României, care a avut loc pe 24 noiembrie, candidatul „independent” Călin Gerogescu, cunoscut pentru retorică antisemită, declarații cu caracter anti-UE și anti-NATO, dar afirmații elogioase la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, a obținut cele mai multe voturi – 22,94%. Acesta este urma de Elena Lasconi, susținătoare fermă a UE și NATO, care a acumulat 19,17% din sufragii.

Cei doi concurenți electorali se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: