Abrogarea „Legii miliardului”, susținută în prima lectură de majoritatea parlamentară
Full Article 2 minutes read

Abrogarea „Legii miliardului”, susținută în prima lectură de majoritatea parlamentară

Majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură proiectul de lege inițiat de Partidul Socialiștilor (PSRM), privind abrogarea așa-numitei „legi a miliardului”. Inițiativă legislativă precedentă în acest sens a fost suspendată de Curtea Constituțională. Fracțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA) au calificat legea drept populistă și nu au susținut-o.

Deputații PSRM au înaintat repetat în Parlament proiectul de lege prin care au solicitat anularea a așa-zisei „legi a miliardului”. Unul din autorii inițiativei, deputatul PSRM, Petru Burduja, a declarat că acest proiect de lege scoate povara miliardului de pe umerii cetățenilor.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a explicat că, prin legea pe care PSRM propune ca să fie anulată, cetățenii sunt impuși să plătească suplimentar la cele 13,58 de miliarde de lei, încă peste 11 miliarde de lei, suma ajungând la 25 de miliarde de lei.

”Modalitatea de a scoate anual din buget peste 600 de milioane de lei este o modalitate de a transpune povara restituirii din contul cetățenilor”, a declarat Burduja.

Inițiativa a fost susținută de majoritatea parlamentară. De cealaltă parte, partidele din opoziție au criticat inițiativa.

***
Anterior, în urma sesizării deputaților Pro Moldova, Curtea Constituțională a anulat legea prin care a fost abrogată așa-numită legea a miliardului. Parlamentul a votat, în decembrie 2020, inițiativa deputaților PSRM ce prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară a fost pusă pe umerii cetățenilor. Potrivit acelei legi, votată în 2016, cetățenii erau impuși să achite 25 de miliarde de lei pentru a acoperi furtul din sistemul financiar-bancar.

Documentul prevede emisia obligațiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: