Acces mai anevoios la informația de interes public. Termenul legal de examinare a petițiilor și plângerilor va fi dublat
Full Article 2 minutes read

Acces mai anevoios la informația de interes public. Termenul legal de examinare a petițiilor și plângerilor va fi dublat

Pe durata stării de urgență, termenele legale de examinare a petițiilor și plângerilor vor fi extinse. Anunțul a fost făcut de către premierul interimar Aureliu Ciocoi, în urma ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 15 aprilie.

Premierul interimar susține că decizia a fost luată din cauza faptului că, în conformitate cu decizia anterioară a autorităților, doar 30% dintre funcționarii publici sunt prezenți fizic în instituțiile de stat.

„Pe durata stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează. Acest lucru este necesar pentru că, după cum cunoașteți, funcționarii publici activează în proporție de 30% cu prezență fizică la birou. Insuficiența fizică a funcționarilor în instituțiile de stat derivă într-o dificultate suplimentară pentru a reacționa în termenul stabilit de lege pentru răspunsul la petiții, solicitări de informații, etc.”, a argumentat Ciocoi.

Potrivit Legii nr. 190 cu privire la petiționare, petițiile se examinează de către organele corespunzătoare în termen de 30 de zile lucrătoare, iar cele care nu necesită o studiere și examinare suplimentară fără întîrziere sau în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării. În unele cazuri, termenul de examinare a petiţiei poate fi prelungit cu cel mult 30 de zile lucrătoare de către conducătorul organului corespunzător.

În același timp, conform Legii privind accesul la informație, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie. În unele cazuri, termenul de furnizare a informaţiei, documentului poate fi prelungit cu 5 zile lucrătoare de către conducătorul instituţiei publice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: