PAS critică proiectul bugetului municipal propus de Ceban și cere modificări: „Gândit pentru nevoi de partid”

Partidul Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) critică proiectul de buget pentru anul 2025 propus de primarul capitalei, Ion Ceban. În cadrul unei conferințe de presă, președinta fracțiunii, Zinaida Popa, a declarat că proiectul „nu a fost modificat” și „rămâne antisocial și electoral, gândit pentru nevoi de partid și PR”. În acest context, ea a prezentat șapte domenii prioritare în care PAS solicită modificări esențiale ale bugetului municipal.

„Bugetul propus de Ion Ceban nu răspunde nevoilor reale ale chișinăuienilor. Nu oferă sprijin pentru familiile cu copii mici, nu prevede angajarea asistenților personali pentru persoanele cu dizabilități și nu asigură compensații pentru pensionarii și cetățenii cu venituri mici”, a declarat Zinaida Popa.

Fracțiunea PAS a prezentat șapte solicitări esențiale pentru modificarea bugetului:

  1. +50 milioane lei pentru extinderea grupelor cu program prelungit, în sprijinul părinților care lucrează;
  2. +66 milioane lei pentru angajarea a 1.000 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe;
  3. +80 milioane lei pentru compensații la încălzire pentru 40.000 de familii cu venituri mici;
  4. Stoparea creditării ilegale a orașului fără acordul CMC și eliminarea clauzelor abuzive din buget;
  5. Repartizarea corectă a fondurilor către suburbii, pe criteriul per capita;
  6. Renovarea urgentă a școlilor nr. 6 și nr. 52, pentru a crea noi locuri în învățământul general;
  7. Achiziționarea a 50 de autobuze noi pentru a extinde transportul public în zonele slab deservite.

Totodată, Zinaida Popa a făcut un apel la dialog către primarul Ion Ceban, menționând că PAS este gata să voteze bugetul municipal, dar nu „orice buget”.

„Fracțiunea PAS vrea să voteze bugetul, dar nu orice buget. Vrem un buget pentru oameni, unul care răspunde problemelor reale ale chișinăuienilor. (…) Domnule primar, dacă doriți susținerea PAS, vă așteptăm la discuții cu angajamente serioase și deschidere spre colaborare. Haideți să prioritizăm cu cap și corect bugetul. Și împreună, domnule primar, să facem Chișinăul mai confortabil și european. Dacă nu se pricepe echipa dumneavoastră, o facem noi, consilierii PAS”, subliniat președinta PAS în CMC.

Primarul Ion Ceban a răspuns la îndemnul PAS într-o conferință de presă. Edilul a menționat că a stabilit că se va întâlni cu consilierii PAS în această după-amiază pentru a discuta subiectul bugetului municipal. „Sunt mereu la Primărie, oricând pot să vină și să discute. Noi suntem gata pentru modificări”, a subliniat Ceban.

Menționăm că bugetul municipiului Chișinău ar urma să fie votat pe 15 mai. Primarul capitalei, Ion Ceban, a invitat consilierii municipali să participe la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru a vota bugetul în două lecturi. Anunțul a venit după ce PAS l-a acuzat pe edil că blochează inițiativele Guvernului și pune în pericol modernizarea cantinelor școlare.

***

Deși e deja luna mai, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

De menționat că, potrivit uneia dintre prevederile legii „Privind administrația publică locală”, consiliul municipal poate fi dizolvat dacă, timp de șase luni, nu adoptă nicio decizie, indiferent de numărul ședințelor desfășurate. Ultima decizie oficială, conform site-ului orașului, a fost adoptată de consiliul municipal pe 19 decembrie 2024 — acum aproape trei luni. Dacă în următoarele trei luni consiliul nu se va întruni și nu-și va relua activitatea productivă, acesta ar putea fi dizolvat, iar alegerile anticipate — convocate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: