Acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Acordul de achiziții cu UE, semnat la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Acordul de achiziții cu UE, semnat la Chișinău

Republica Moldova va avea acces sporit la achiziții de medicamente și echipamente medicale din Uniunea Europeană, datorită Acordului de Achiziții Comune R. Moldova -UE. Documentul a fost semnat de ministra Sănătății Ala Nemerenco și comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides,  pe 9 iulie, comunică MOLDPRES.

Ala Nemerenco a trecut în revistă acțiunile întreprinse în ultimii ani pentru modernizarea sistemului de sănătate și a anunțat prioritățile pentru viitor.

În anul curent sunt planificate deschiderea a 100 de farmacii în localitățile rurale, a fost lansat un sistem digital de eliberare a rețetelor, o platformă de raportare a efectelor adverse de la medicamente. Au fost achiziționate zeci de aparate de oxigen și generatoare, au fost reparate secții ATI, a fost accesat un împrumut pentru construcția unui spital regional în nordul țării”, a spus ministra.

Ea a menționat că sistemul de sănătate trebuie îmbunătățit și aliniat la standardele europene.

Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a salutat acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău și a felicitat moldovenii cu demararea negocierilor de aderare la UE.

Avem viziuni comune ce ține de îmbunătățea standardelor sistemului de sănătate în concordanță cu cele europene. Acordul de achiziții comune UE va deveni un instrument important și util și îi va permite  Republicii Moldova să răspundă mai bine la crizele de sănătate.  Semnând acest acord Moldova va beneficia de acces rapid și echitabil la medicamente și echipamente. Semnarea acestui acord este încă un pas în parcursul european al țării”, a opinat comisarul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: