facebook.com/meteo

„Această arteră acvatică se confruntă cu cele mai grele și probabil, cele mai tragice timpuri”. Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Anual, în ultima duminică din luna mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului.

Bazinul hidrografic Nistru are o importanță socială, istorică-culturală, dar şi un rol vital în asigurarea cu apă potabilă a populației, necesităților în agricultură, industrie, în menținerea balanței ecologice şi în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Nistru are și o importanță transfrontalieră, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaționale.

În acest sens, Serviciul Hidrometeorologic de Stat notează că „din cauza activității nerezonabile, această arteră acvatică se confruntă cu cele mai grele şi probabil, cele mai tragice timpuri pentru ea”.

Primul impact asupra ecologiei râului a avut loc la mijlocul secolului al XX-lea, când a început să funcționeze prima hidrocentrală electrică pe Nistru, la Dubăsari. A două lovitură suferită de Nistru a fost darea în exploatare a unei hidrocentrale electrice la Novodnestrovsk, regiunea Sokiryanskaya din Ucraina.

Iată care sunt consecințele acestor acțiuni:

– pe Nistrul inferior au dispărut peștii semi-migratori, din cauza barajelor, pentru că aceștia nu au putut ajunge la locurile sale de reproducere;

– au avut loc o serie de alunecări ale malurilor râului, la care a contribuit și extracția intensă a amestecului de nisip şi pietriş pe această porțiune, la Dubăsari;

– s-au produs inundații catastrofale în 2008 și 2010;

– apa a devenit mai rece pe timp de vară (+6C în loc de +20C);

– nivelul apei scade, deseori, până la dezgolirea fundului fluviului Nistru;

– seacă afluenții mai mici ai Nistrului, provocând fenomenul de seceta pe unele porțiuni, motiv din care sufera ecosistemele locale.

În acest sens, este necesar de stopat defrișările neautorizate, de stopat poluarea râului Nistru cu deșeuri menajere și cu apele provenite din activitatea industrială. Totodată, se propune asigurarea unui control riguros asupra construcțiilor neautorizate a lacurilor și barajelor artificiale.

Precizăm că fluviul Nistru își are izvorul în munții Carpați. Acesta are o lungime totală de 1350 km și este cea mai importantă arteră acvatică a țării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă (Naslavcea–Palanca) este de 636 km. Pe o distanță de 142,5 km, fluviul constituie frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: