facebook.com/meteo

„Această arteră acvatică se confruntă cu cele mai grele și probabil, cele mai tragice timpuri”. Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Anual, în ultima duminică din luna mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului.

Bazinul hidrografic Nistru are o importanță socială, istorică-culturală, dar şi un rol vital în asigurarea cu apă potabilă a populației, necesităților în agricultură, industrie, în menținerea balanței ecologice şi în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Nistru are și o importanță transfrontalieră, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaționale.

În acest sens, Serviciul Hidrometeorologic de Stat notează că „din cauza activității nerezonabile, această arteră acvatică se confruntă cu cele mai grele şi probabil, cele mai tragice timpuri pentru ea”.

Primul impact asupra ecologiei râului a avut loc la mijlocul secolului al XX-lea, când a început să funcționeze prima hidrocentrală electrică pe Nistru, la Dubăsari. A două lovitură suferită de Nistru a fost darea în exploatare a unei hidrocentrale electrice la Novodnestrovsk, regiunea Sokiryanskaya din Ucraina.

Iată care sunt consecințele acestor acțiuni:

– pe Nistrul inferior au dispărut peștii semi-migratori, din cauza barajelor, pentru că aceștia nu au putut ajunge la locurile sale de reproducere;

– au avut loc o serie de alunecări ale malurilor râului, la care a contribuit și extracția intensă a amestecului de nisip şi pietriş pe această porțiune, la Dubăsari;

– s-au produs inundații catastrofale în 2008 și 2010;

– apa a devenit mai rece pe timp de vară (+6C în loc de +20C);

– nivelul apei scade, deseori, până la dezgolirea fundului fluviului Nistru;

– seacă afluenții mai mici ai Nistrului, provocând fenomenul de seceta pe unele porțiuni, motiv din care sufera ecosistemele locale.

În acest sens, este necesar de stopat defrișările neautorizate, de stopat poluarea râului Nistru cu deșeuri menajere și cu apele provenite din activitatea industrială. Totodată, se propune asigurarea unui control riguros asupra construcțiilor neautorizate a lacurilor și barajelor artificiale.

Precizăm că fluviul Nistru își are izvorul în munții Carpați. Acesta are o lungime totală de 1350 km și este cea mai importantă arteră acvatică a țării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă (Naslavcea–Palanca) este de 636 km. Pe o distanță de 142,5 km, fluviul constituie frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: