„Acest șantaj nu va trece”. Primăria Chișinău anunță că decizia despre închiderea pieței „Delfin” a fost luată de administrația acesteia

Decizia despre încetarea activității pieței „AgroEuroMarket” (Delfin) din sectorul Buiucani al capitalei a fost luată de administrația acesteia, informează Primăria Chișinău. Totodată, instituția notează că nu va accepta construcția blocurilor de locuințe pe locul respectiv.

Potrivit pretorului sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, conflictul dintre administrația pieței „Delfin” și comercianții ce activează acolo, a pornit recent, după reluarea activității acesteia. Șeful pieței a solicitat achitarea taxei pentru chirie, inclusiv pentru perioada când unitatea de comerț nu a activat din cauza pandemiei COIDV-19, iar respectiva solicitare a nemulțumit mai mulți agenți economici care activează acolo.

Pretorul de Buiucani a precizat că a mai apărut o problemă cu piața de flori amplasată pe trotuarul de pe strada Alba Iulia, în perimetrul pieței „Delfin”. Actele permisive pentru aceste pavilioane au expirat, astfel, că agentul economic a fost notificat despre evacuarea obiectivelor.

Săptămâna trecută, Pretura Buiucani și Direcția comerț au fost notificate despre închiderea pieței „Delfin” pentru o perioadă nedeterminată, invocându-se drept motiv reparația sistemului antiincendiar sau a unor spații din incinta zonei de comerț.

Pe de altă parte, Ion Ceban susține că decizia administrației pieței private „Delfin” de a o închide, vine ca urmare a solicitării autorităților locale de a evacua pavilioanele de flori de pe trotuarul din preajmă.

„Acest șantaj nu va trece. Chiar dacă respectivul agent economic are alte planuri acolo, construcția de blocuri tot nu va merge”, a declarat Ceban.

În acest sens, Ceban a solicitat responsabililor ca în termen de două zile să fie identificate noi locuri de comerț pentru vânzătorii de producție agro-alimentară care activau în piața „Delfin”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: