Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie a murit la doar 62 de ani. Colegă de scenă: „Nu, nu pot să cred…”
Full Article 2 minutes read

Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie a murit la doar 62 de ani. Colegă de scenă: „Nu, nu pot să cred…”

Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, s-a stins din viață, în această noapte. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii, pe 12 februarie. Maestrul în Artă avea doar 62 de ani.

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Era unul dintre puținii folcloriști, care cunoaște bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, fiind angajat ca muzicolog cu o prețioasă experiență. Am reușit o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred…”, spune directoarea CNCPPCI, Silvia Zagoreanu, care a anunțat vestea tristă.

„Sincere condoleanțe tuturor celor îi plâng plecarea atât de devreme – prietenilor, familiei, colegilor, tuturor celor dragi. Va trăi prin profunzimea pieselor și a notelor pe care le-a lăsat, cu grijă, pe această lume….”, a scris Ministerul Culturii în comunicatul emis.

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Din anul 1998, el a activat în calitate de dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. De-a lungul carierei sale, maestrul a colaborat mult cu Formația „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș. a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: