Reuters/imagine simbol

Acțiuni împotriva comunității LGBT din Georgia. Partidul majoritar pregătește modificarea Constituției

„Visul georgian”, partidul de guvernământ din Georgia, pregătește amendamente la Constituție și un proiect de lege prin care să fie interzisă „propaganda LGBT” în țară. Informația a fost confirmată de liderul fracțiunii parlamentare „Visul georgian” Mamuka Mdinaradze în timpul unei conferințe de presă, scrie Paper Kartuli.

Mdinaradze a declarat că la articolul 30 din Constituția Georgiei va fi adăugat un amendament care să garanteze protecția „valorilor familiei” și a drepturilor minorilor.

Iar proiectul de lege, potrivit politicianului, va conține următoarele prevederi:

– Legea Georgiei va reglementa doar relațiile similare căsătoriei care implică uniunea dintre un bărbat și o femeie de origine genetică care au împlinit vârsta de 18 ani sau mai mult;
– Adopția sau tutela unui minor va fi permisă doar persoanelor heterosexuale căsătorite în conformitate cu Constituția și legislația Georgiei;
– Georgia va interzice orice intervenție medicală care implică schimbarea sexului unei persoane;
– Documentele eliberate de stat sau de administrația publică locală va indica doar sexul feminin sau masculin, în conformitate cu datele genetice;
– Orice decizie a unui organ de putere de stat sau a unei persoane private care restrânge în mod direct sau indirect utilizarea noțiunilor definite prin gen este nulă;
– Vor fi interzise adunările care „promovează” întemeierea familiilor sau relațiile intime între persoane de același sex, incestul, adopția sau tutela unui minor de către un cuplu homosexual sau de către o persoană non-heterosexuală, precum și intervențiile medicale legate de schimbarea de sexului;
– Va fi interzisă distribuirea de lucrări, programe sau alte materiale al căror conținut vizează „promovarea” relațiilor familiale sau intime între persoane de același sex, a incestului, a adopției sau a tutelei unui minor de către un cuplu homosexual, intervențiile chirurgicale legate de schimbarea sexului, precum și neutilizarea conceptelor de gen;
– În instituțiile de învățământ va fi interzisă furnizarea informațiilor întemeierea unei familii, relații intime, adopția și tutela în cazul persoanelor de același sex, incest și operațiile pentru schimbarea sexului.

Proiectul de lege – dacă va fi adoptat – va intra în vigoare din ziua publicării sale, a declarat Mdinaradze.

***

Precizăm că Georgia a solicitat aderarea la Uniunea Europeană în aceeași zi cu Moldova, pe 3 martie 2022, și la două zile după Ucraina. În decembrie 2023 a obținut statutul de țară candidată la aderare


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: